In het kader van het uitgestelde 10-jarig jubileum van DeLaMar is de permanente portretgalerij van Koos Breukel in het theater uitgebreid met 12 nieuwe foto’s van artiesten en creatives. Vandaag zijn deze portretten in het bijzijn van o.a. Koos Breukel, Joop en Janine van den Ende en de geportretteerden onthuld.

Net zoals de 93 bestaande portretten uit de galerij zijn op de 12 nieuwe foto’s acteurs of creatives te zien die voor een langere tijd met een voorstelling in DeLaMar hebben gestaan of zullen staan. Acteurs Marlijn Weerdenburg, Brigitte Heitzer, Freek Bartels, Danique Graanoogst en Jonathan Demoor zijn geportretteerd vanwege de koninklijke musical Diana & Zonen. Tevens zijn vanwege hun hele oeuvre tot nu toe, regisseur Frank van Laecke, componist Jeroen Sleijfer en kostuumontwerper Yan Tax gefotografeerd. Ook actrice Willemijn Verkaik (Come from away), zangeres Ellen ten Damme (Barock), regisseur/producent Jakop Ahlbom (Knock-out) en danseres Igoné de Jongh (I) werden door Koos Breukel vastgelegd.

De portretgalerij

Twaalf jaar geleden nodigde Janine van den Ende vijf vooraanstaande fotografen uit om een fotoserie te maken voor DeLaMar. Elke fotograaf kreeg een thema dat met theater te maken heeft, waarbij Koos Breukel het thema ‘portretten’ voor zijn rekening nam. Hij maakte portretten van tientallen artiesten en creatives en selecteerde samen met Janine van den Ende net die ene foto die de persoon het best, krachtigst en ontroerendst laat zien. Hierbij laat Breukel elk levenslijntje in het gezicht van de geportretteerde zien. Dit kan soms confronterend zijn, maar zorgt er ook voor dat het DeLaMar-publiek al jaren stil blijft staan bij deze bijzondere galerij.

Vaste collectie

Net als de vier andere fotocollecties en de aangekochte fotografie zal de portretgalerij van Koos Breukel permanent in het theater te zien blijven.

Janine van den Ende: “Het is heel fijn en bijzonder om na de periode van stilte de fotocollectie weer uit te kunnen breiden met 12 nieuwe portretten. Ik ben er heel trots op om na zoveel jaar nog steeds samen te werken met Koos en dat er nog altijd een plek in het theater is te vinden om een mooi portret op te kunnen ophangen. Ik hoop dat het publiek dat vanaf vandaag in DeLaMar komt de tijd wil nemen om de nieuwe portretten te bekijken en ervan zal genieten.

Boven, v.l.n.r.: Danique Graanoogst, Brigitte Heitzer, Jonathan Demoor, Freek Bartels, Yan Tax.
Onder, v.l.n.r.: Ellen ten Damme, Jeroen Sleijfer, Koos Breukel, Willemijn Verkaik, Jakop Ahlbom.
Foto: Roy Beusker