Energie is waar het om draait in de musical American Idiot en dat beheersten de acteurs van de Alkmaarse musicalgroep Oberon Theaterproducties zeker. Naast energie, was er ook veel passie en lef aanwezig wat het verhaal kleur gaf. De nummers werden krachtig vertolkt door de live band en door de dans en beweging die daarop aansloot.

Hoe deze acteurs zich in het verhaal stortten is echt ongelofelijk. Het verhaal is zeer gedurfd en verfrissend (zeker in vergelijking met andere musicalgroepen) en laat zien dat Oberon niet bang is voor een uitdaging.

De samenzang was zeer sterk en kleurde mooi met elkaar, waardoor scenes en nummers goed in elkaar overvloeiden. Doordat iedereen (acteurs en band) op het toneel stonden was er veel te zien, maar het oogde nooit chaotisch.

Deze voorstelling is verrassend actueel en neemt het publiek mee in hoe het is om op te groeien in ‘de echte’ wereld.

Het verhaal van American Idiot

American Idiot gaat over een jonge anti-held, Johnny, de ‘Jezus van de buitenwijk’ zoals hij zichzelf noemt. Samen met zijn twee vrienden, Will en Tunny, zoekt hij naar een leven voorbij het saaie, ziel dodende bestaan van de buitenwijk. Johnny vertrekt naar de grote stad en wordt verliefd op ‘Hoeheetzenou’, een onweerstaanbare en onvoorspelbare jonge vrouw. Tegelijkertijd vindt hij zijn heil in harddrugs. Tunny vindt zijn roeping in het leger, maar raakt fysiek als mentaal beschadigd tijdens een missie. Ondertussen blijft Will thuis achter met zijn zwangere vriendin. Hij raakt depressief, moedeloos en lijkt niet meer in staat te zijn om van zijn bank af te komen. Elk van de vrienden moet zijn balans zien te vinden tussen razernij en liefde; een conflict dat een hele generatie definieert.

Oberon Theaterproducties

Oberon Theaterproducties uit Alkmaar bestaat dit jaar 50 jaar, en speelt als eerste in Nederland de musical American Idiot. (Het gelijknamige punkrock album van Greenday uit 2004.) 27 jonge getalenteerde mensen, in de leeftijd van 14 tot 21 jaar zullen samen met een vijfkoppige band (van het Conservatorium Haarlem en leden van de cast) deze geweldige musical spelen.

De regie is van Jos Meijer, de choreografie is van Babbe van Kraaij, zij hebben ook de vertaling verzorgd. De muzikale leiding is in handen van Simone Dekker.

Corona maatregelen

De cast en crew van Oberon Theaterproducties moesten even wachten voordat ze deze musical konden spelen, maar volgende week zondag (18 oktober) is het dan eindelijk zover en gaan ze zeker het dak van Theater de Vest eraf rocken.

Het creatief team heeft slimme en stijlvastte oplossingen bedacht voor alle maatregelen, zoals alle spelers boven de 18 jaar komen niet in contact met jongere acteurs en dragen mondkapjes in de groepsnummers waarbij ze wel in contact komen met de jongere acteurs.

Het wordt nog even spannend of ze mogen spelen volgende week, vanwege de persconferentie van aankomende dinsdag. Ik ga in ieder geval voor ze duimen, want deze groep verdient het om deze speciale musical aan de wereld te laten zien.

Verslag: Pien van Meegen
Foto’s: Mariska Steenbergen

Lees ook:
Regenboogspel bij Oberon

Meer informatie vind je hier.