Vrijdag 24 juni om 19:30 kwam On Stage back on stage met: ‘Back On Stage’. Na een lange afwezigheid sinds 2000, waar ze begonnen als studenten, treden de inmiddels volwassen acteurs en actrices weer op, dit keer in de Studiozaal van Theaters Tilburg. Deze kleinkunstvertelling pakt het publiek met hun dialogen over het leven en aanvullende zangperformance.

Het decor is een huiselijke, gezellige setting. Het is bijna alsof je naar een schattige tweedehands winkel of sfeervol cafeetje aan het kijken bent. Dit sluit aan bij de thema’s in dit stuk over het dagelijkse leven. Dagelijkse mensen met dagelijkse problemen aan wie het publiek zich kan relateren, met onderwerpen als liefde, relaties en angst.

Deze onderwerpen worden op verschillende manieren aangekaart en overgebracht. Soms kan het publiek het duo dat in gesprek is niet goed zien, er staat geen spotlicht op hen, maar het is wel duidelijk wie aan het woord zijn. De nadruk ligt hierbij heel erg up hun stemmen, de toon daarvan en op welke manier dingen gezegd worden. Het voelt hierdoor juist alsof je een intiemere connectie maakt met de karakters dan wanneer je ze goed kan zien. Alleen stemmen kunnen horen is kwetsbaarder dan wanneer de kijker ook afgeleid wordt door andere zintuigen.

De gezongen liederen zijn voornamelijk covers van bekende of minder bekende muziek. Zo wordt met de hele groep ‘Heb het leven lief’ van Liesbeth List gezongen en ‘Het is begonnen’ van Yentl en de Boer. Deze bevat grappige teksten als “Dat viel niet op naakt in de kast, maar des te meer hier op de bank”. Deze covers of adaptaties worden begeleid door live gitaar en piano waarbij de pianist het meest aanwezig is. Er wordt ook gebruik gemaakt van humor. Over het algemeen is de toon van dit stuk wat serieuzer maar dan ineens horen we Hyperventilatie van Antoon opkomen waar komisch op gedanst wordt. Af en toe worden er ook dingen gezegd als “Zullen we alcohol nemen?” en als antwoord “Ik wil wel maar dan wil ik het wel uit een kopje.” die het publiek doen lachen.

Af en toe wordt ook het publiek direct of indirect aangesproken door de karakters. Het publiek wordt soms aangekeken en de kijker voelt zich betrokken. Met de stiltes die af en toe vallen wordt juist veel gezegd en door het minimalistische decor en het hergebruiken van spelers in één groep ontstaat er verbondenheid tussen het publiek en de voorstelling. On Stage was op 24 juni zeker Back On Stage!

Verslag en foto’s: Sofie Klomp