De spanning in Venlo was weer voelbaar. De 11e productie van Venlo’s trots Sidera Theaterproducties ging in première: Nine de musical. Door de jaren heen heeft deze stichting haar naam in Venlo gevestigd en dat maakt dat er hooggespannen verwachtingen waren die de 18-koppige cast en de 5 kinderen uit de kindercast weer hebben waar gemaakt.

Het doek gaat open. De wanhopige filmregisseur Guido Contini (gespeeld door Quin van Vegchel) zit nerveus op z’n stoel. Hij heeft al verschillende succesvolle titels op zijn naam staan, maar de laatste films zijn geflopt. De opnames van zijn nieuwe film beginnen bijna, maar hij heeft nog geen woord op papier staan en is alle inspiratie kwijt. Ook zijn huwelijk staat op losse schroeven en hij besluit zijn vrouw Luisa (gespeeld door Eileen Bosch) mee te nemen naar een spa in Venetië. Daar hoopt hij niet alleen tijd met zijn vrouw door te brengen, maar ook om rust en inspiratie te vinden. Dat vindt hij helaas niet. Hij wordt geteisterd door vrouwen uit zijn heden en verleden. Lukt het hem om zijn naam eer aan te doen en zijn huwelijk te redden?

Wat meteen opvalt is de ruime opzet van het decor, wat ook nodig blijkt met zoveel mensen op het podium. Vooral in de dansnummers is het voor de spelers prettig dat ze alle ruimte hebben om te bewegen. De groep is qua dans sterk en dat zorgt voor een aangename afwisseling in het stuk dat op zichzelf best lang is. Dit komt met name door de 24 liederen die ten gehore worden gebracht. Het zang niveau in de solo’s is van hoge kwaliteit, wat vooral tot uiting komt in solo’s en in de meerstemmige stukken. Quin laat in meerdere liederen zijn grote bereik horen en toont hiermee waarom hij gekozen is voor de hoofdrol. Hij maakt van Guido Contini een zeer verwarde, over-emotionele man die helemaal aan het eind van zijn Latijn is. Hij speelt een tikje intens, maar overtuigend, want het publiek voelt de stress die hij ervaart mee.

Een opvallende verschijning binnen de cast is Sten Grimberg die in dit zware stuk zorgt voor de humoristische ondertoon. Ondanks zijn kleine rol als opnameassistent komt hij bij het publiek binnen en zal niemand zijn rol binnen de voorstelling vergeten. Lotte Thijssen overtuigt ook in haar rol als Carla Albanese, de minnares van Guido. Haar solo’s worden met enthousiasme ontvangen en ook zij zorgt voor wat luchtigheid in het stuk. Bij Dani Ruijten zie je het vakmanschap van theater door haar bloed stromen. Als toegewijd journalist doet ze je geloven dat ze de waarheid boven tafel wil krijgen over de vraag: wie is Guido nou echt?

Een laatste persoon die genoemd moet worden is de kleine Skip Marcelissen (kleine Guido). Met zijn zuidelijke accentje en zijn vrijheid op het toneel doet hij het hele publiek smelten, bij iedere zin die hij zegt. Het kan niet anders dan dat hij een heel grote naam wordt als hij doorgaat met theater.

Nine speelt vandaag, 25 mei, alweer de laatste voorstelling. Een puntje van aandacht is het geluid, dat niet op alle tijden juist uit en aan werd gezet, maar dit amateur theatergezelschap geeft de mogelijkheid om betaalbaar een volwaardige voorstelling te zien van goed niveau met veel hoogwaardige zang en dans.

Meer lezen over hun volgende productie kan op https://www.sideratheaterproducties.nl/    

Jenny Evendijk