In het mooie Nijmegen speelt vereniging Muze Musicalproducties vandaag haar laatste voorstelling van Legally Blonde. Maandenlang hebben de jonge musicalsterren in de dop naar dit weekend toegeleefd en op vrijdag en zaterdag hebben ze al een mooie voorstelling mogen spelen. Zij vertellen het bekende verhaal van Elle Woods, een modeverslaafde shoppingqueen met een leven waarin alles op rolletjes lijkt te gaan: (roze) spullen in overvloed, een leuke groep vriendinnen om haar heen én het allerbelangrijkste in haar leven: haar droomprins Warner.

Haar zorgeloze leven staat dan ook volledig op z’n kop wanneer Warner hun relatie beëindigd op de avond waarop ze dacht ten huwelijk gevraagd zou worden. Ze besluit hem te volgen naar Harvard University waar ze beiden worden toegelaten voor een rechtenstudie. Daar staat ze voor de uitdaging om zichzelf te ontdekken. Van de uitkomst staat ze zelf ook te kijken.

Deze musical blijft een heerlijk hysterisch, over de top en typisch Amerikaans zwijmelverhaal met veel roze, glitter & glamour en gillende meiden. Daarin was deze uitvoering niet anders. Het publiek werd aan de hand meegenomen in het verhaal en iedereen zat toch weer op het puntje van zijn stoel tegen het einde van de voorstelling. De opzet van het decor was eenvoudig, maar praktisch. Er stond een grote trap achterin op het toneel, waardoor het podium van het kleine theater wat meer diepte kreeg. Tevens was dat een goede plek voor alle muzikanten, die gedurende de hele show onder deze trap te vinden waren. Zij hebben een waanzinnige prestatie neergezet, namelijk door geweldige muzikale ondersteuning te geven voor de zang, zonder dat hun aanwezigheid als band op het podium voor afleiding zorgde. Je aandacht werd op alle momenten op de juiste plekken gericht, mede door de goede belichting. Zo vormde dit geheel, ondanks dat er gebruik werd gemaakt van weinig attributen, toch een volwaardige en complete voorstelling.

Binnen de cast, bestaande uit 27 acteurs, was er zichtbaar niveauverschil in zang, dans en spel, maar als groep tilden ze elkaar naar het hoogst haalbare niveau dat ze in zich hadden. Daar waar het in de eerste scene nog wat onzeker en ongemakkelijk leek, daar was de kijker helemaal in het verhaal gezogen toen het doek viel om de pauze in te luiden. Het publiek werd de pauze ingeblazen met de climax uit het lied ‘Zo veel beter’ en kon daarom niet wachten tot de pauze weer voorbij was. Dit kwam door de enorm goede vertolking van de rol van Elle Woods door Josanne Holtland. Met haar van nature vrolijke voorkomen en haar sprekende ogen hadden ze niemand beter voor deze rol kunnen typecasten dan met haar. Zij is gewoon Elle Woods. Ze zong daarbij de sterren van de hemel en heeft een waanzinnige prestatie neergezet door vrijwel non-stop op het podium te hebben gestaan.

Iemand die opviel binnen het ensemble was Sterre Noothout. Niet groot van stuk, maar groots in spel en iemand om bijzonder vrolijk van te worden. Een speciale shout out moet gegeven worden aan Jaron Havinga. Hij deed alle harten smelten in de rol van pakketbezorger en zorgde samen met Maddie Teeuwen (in de rol van Paulette, de steun en toeverlaat van Elle) voor het onmisbare aspect van de musical: humor. Veel tekst had hij niet, maar de zin ‘Ik heb een pakket voor Paulette’ zal iedereen die de voorstelling heeft gezien nog lang bijblijven.

Dit musicalseizoen is na vandaag voor deze vereniging alweer voorbij, maar ze hebben alweer audities voor het volgende seizoen. Kijk voor meer informatie op hun website: https://www.muze-nijmegen.nl/.

Verslag: Jenny Evendijk
Foto’s: Marit Slob