Na 45 jaar stopt de Uitmarkt in haar huidige vorm. Het concept past niet meer bij deze tijd en is hard aan vernieuwing toe. Het nieuwe concept onder de naam ‘DE OPENING van het culturele seizoen’ ligt al klaar, maar wordt pas in het laatste weekend van augustus 2024 georganiseerd. In verband met de landelijke uitrol, de vele betrokken partijen en benodigde budgetten was het niet mogelijk dit vernieuwde concept al in 2023 te realiseren. Daarom wordt de start van het culturele seizoen in dit overgangsjaar op een kleinschalige manier gevierd, maar wel alvast onder de nieuwe titel DE OPENING.  

Onderzoek 
Stichting Uitmarkt heeft een onderzoek naar het bestaansrecht van ‘de Uitmarkt’ laten uitvoeren onder betrokkenen vanuit de sector, overheden en financiers. Hieruit is gebleken dat de Uitmarkt op één centrale plek niet meer aansluit bij het doel om een breed en divers kunst- en cultuuraanbod bij zoveel mogelijk mensen onder de aandacht te brengen. Ook de vorm van kraampjes en folders past niet in de huidige digitale en duurzame tijd. Waar de instellingen en makers voor de digitale revolutie het festival hard nodig hadden om hun doelgroep te bereiken en kaarten te verkopen, hebben zij inmiddels de online middelen om dit zelf te doen. Wel blijkt uit het onderzoek dat er bij de sector nog steeds de behoefte is om één weekend per jaar het diverse aanbod van kunst en cultuur te vieren en in de schijnwerpers te zetten. Het biedt een kans om een vooruitblik te geven op het nieuwe seizoen, mensen te inspireren, de kaartverkoop te stimuleren, en de waarde en het belang van kunst te bediscussiëren.  

Nieuw concept 2024
Het nieuwe concept ‘DE OPENING van het culturele seizoen’ markeert de start van het culturele seizoen en wordt een nationaal cultuurweekend onder één landelijke titel met lokale invulling.  

“Het is te vergelijken met een nationaal evenement zoals Koningsdag of Sinterklaas. Elk jaar organiseert één stad het centrale festivalhart van DE OPENING bestaande uit een centraal podium en live tv-uitzendingen. Daarnaast zetten zij hun eigen cultuurlocaties open voor het publiek, hebben ze hun eigen lokale culturele programmering, debatten en een eventuele aanvullende programmering zoals schrijverscafés. Andere steden kunnen aanhaken onder dezelfde nationale naam, met eigen instellingen en een eigen culturele programmering, wat de culturele diversiteit en het bereik ten goede komt. De campagne heeft ook een activerend onderdeel, dat Nederlanders zal verleiden om tijdens DE OPENING kunst en cultuur te bezoeken en ervaren,” aldus Stichting Uitmarkt.  

DE OPENING zal jaarlijks georganiseerd worden in het laatste weekend van augustus en naar aanloop van en tijdens het weekend zal er online en offline media- en nationale tv-aandacht zijn. 

DE OPENING in 2023
Het nieuwe concept gaat pas in 2024 van start, maar dit jaar wordt ‘DE OPENING van het culturele seizoen’ al op kleinschalige manier gevierd. Tijdens het laatste weekend van augustus 2023 kunnen bezoekers op zaterdag en zondag in Koninklijk Theater Carré Sneak Peek Tours boeken, waar ze kennismaken met verschillende voorproefjes van het culturele seizoen. Daarnaast kunnen bezoekers de repetities (gratis) of de live tv-opnames op zaterdag en zondag bijwonen. Ook is er op zondag het Paradisodebat in Paradiso.  

Sneak Peek Tour 
Op zaterdag- en zondagmiddag worden Sneak Peek tours in Koninklijk Theater Carré georganiseerd waar op een 5-tal locaties diverse optredens te zien zijn, van o.a. Remy van Kesteren, Black Harmony, Kiki Schippers, Wilde Woorden, Illusionary Rockaz Crew, Fuse en Klapstoelkabaret. Zij geven alvast een voorproefje van wat er komend seizoen te zien is.  

Live tv-opnames en repetities
Zaterdagavond wordt er vanaf het podium in Koninklijk Theater Carré een grote show met bekende artiesten live uitgezonden door de NTR op NPO 2. Naast onder anderen Huub van der Lubbe, Eric Corton, Jett Rebel en Claudia de Breij zullen ook New Cool Collective, Naaz, Spinvis en het Groot Omroepkoor optreden en laten zien en horen wat men komend theaterseizoen kan verwachten! Uniek is dat het publiek op zaterdagmiddag de repetities hiervan kan bijwonen. Op zondagmiddag staan de musicals centraal. Ook dan kan het publiek repetities bijwonen van onder andere Pretty Woman, Les Misérables, De Hospita en Grease. Traditiegetrouw is er op zondagavond Musical Awards: The Kick-Off dat door NPO1/AVROTROS wordt uitgezonden.  

Paradisodebat: Koers Kiezen
Op zondagmiddag organiseren Kunsten ’92, Paradiso, ACI en de Akademie van Kunsten in Paradiso het Paradisodebat, dit jaar met de titel: Koers Kiezen. Onder leiding van Jörgen Tjon A Fong gaan politici – landelijke, regionale en lokale – in gesprek met mensen binnen en buiten het culturele veld over de toekomst van het cultuurbeleid en de actuele politieke situatie. Rode draad in deze gesprekken zijn de thema’s innovatie, representatie en toegankelijkheid; actuele thema’s in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen, een tijd waarin de culturele sector reikhalzend uitkijkt naar serieuze beleidsvernieuwingen. 

Meer informatie over DE OPENING: www.openingcultureleseizoen.nl