Maandagavond 13 mei presenteerde het Pretpakhuis op magische wijze de nieuwe voorstelling “Een nacht in de Efteling”, die vanaf december 2024 te zien zal zijn in theaters door heel Nederland. Om de genodigden en pers vast in sprookjesachtige sferen te laten komen, werden zij verwelkomd in kantoor Raveleijn, wat op zichzelf al prachtig is afgewerkt met de bekende Efteling aandacht voor detail.

Daar werd verteld over de samenwerking die tussen de Efteling en het Pretpakhuis is ontstaan, om een nieuwe familie-komedie op de planken te brengen. Na een korte introductievideo, waar de eerste sfeerbeelden al zorgden voor een goed beeld van het thema, nam ook John van Eerd het woord om zijn beeld van deze komedie met ons te delen.

 

Hij vertelt dat ze een combinatie gaan tonen van de werkelijke wereld met de wondere wereld van de Efteling. Als Julia en Sophie, twee zussen (Bente Bo Stoelwinder en Suzanna Pleiter) onverhoopt ‘s nachts in de Efteling vast komen te zitten, maken ze een magisch avontuur mee. Door een onverwachte wending, raken de Efteling-bewoners behoorlijk in de war. Zo krijgt de Fakir hoogtevrees, terwijl hij normaliter op zijn vliegend tapijt door de Efteling vliegt. Holle Bolle Gijs wil geen papier meer eten en Roodkapje verliest haar ‘je’. Zelfs de heks lijkt niet meer te kunnen toveren. Julia en Sophie komen in actie en proberen de sprookjesfiguren te helpen, nog vóór de deuren van de Efteling de volgende ochtend open gaan. Of dat lukt, blijft nog even geheim.

Het verhaal beloofd een ludiek verhaal te worden, vol met humor, hysterie en fantasie. Van Eerd: “Het stuk richt zich op het durven geloven in de mooie dingen in de wereld. Het is een voorstelling waarbij het publiek de ellende in de wereld even kan vergeten en waarbij de mensen met een warm en fijn gevoel naar huis gaan”. Het wordt een verhaal van deze tijd, gecombineerd met een droomwereld.

Na deze introductie kregen de genodigden een uniek kijkje in de Efteling, dat het magische gevoel dat de voorstelling zal geven alvast naar boven bracht. Bepakt met een zaklamp kregen we een tour door een gedeelte van de Efteling, waar de nacht van de Efteling tot leven kwam. Gelukkig was het nog niet echt nacht, de Efteling stond er prachtig en zonovergoten bij op deze mooie lenteavond. Onder tourguidance van John van Eerd zelf, werden we op verschillende plekken verrast door de castleden, die een voor een tijdens de speurtocht werden voorgesteld.

Zo kwam Lars Vaessen achter een brugpoort vandaan, stond Cathelijne de Sonnaville voor het prachtige gebouw van de Villa Volta en was Zjon Smaal te vinden op de brug van het sprookje Roodkapje. Suzanna Pleiter en Bente Bo Stoelwinder bevonden zich in het paddenstoelen-huis en Patrick Martens kwam als laatste tevoorschijn bij de Symbolica-attractie. Allemaal mochten zij telkens iets vertellen over de rollen die zij gaan vertolken in ‘Een nacht in de Efteling’. Daarna volgde een foto-moment en werd de speurtocht weer voortgezet. Op het eind was er een moment voor een groepsfoto en was er mogelijkheid om de spelers te interviewen. De afsluiting vond plaats met een borrel, waar nog heerlijk nagepraat kon worden over het mooie avontuur dat was beleefd.

Met decor van Joris van Veldhoven kan het niet anders dan een sprookjesachtige wereld worden. De kostuums van Carla de Kroon zullen dit beeld versterken. Als het lichtplan, dat door Uri Rapaport wordt bedacht, dit in de schijnwerpers kan zetten, zul je worden meegesleept door deze magische wereld, waarin alles mogelijk is. Het script en de regie vallen onder leiding van John van Eerd en worden begeleid in de muziek door René Merkelbach.

Dat het een echte familiekomedie wordt, wordt steeds bevestigd door de acteurs. Meermaals wordt er gesproken over dat het hysterisch zal worden, met buikpijn van het lachen. Met bekende personages als ‘Mevrouw Schmetterling’, de conciërge en de heks wordt het een feest van herkenning voor de kleintjes. Dat het een échte familievoorstelling wordt voor jong en oud. Met de bekende humor van John van Eerd voor volwassenen, maar ook met veel grappen en een sprookjesachtig verhaal gericht op kinderen, zorgt deze combinatie voor plezier voor het hele gezin.

Kaartjes zijn verkrijgbaar bij theaters door heel Nederland. Kijk voor de volledige speellijst op https://www.pretpakhuis.nl/nide

Verslag en foto’s: Eline van den Vonder
Video: Rob de Haan