Afgelopen donderdag om 20.00 gingen wij live in gesprek met Diederick Ensink op onze Facebook pagina. Diederick is een muzikale duizendpoot die ook te zien was in enkele van de RooxLive concerten die wij deels gestreamd hebben.

Klik hier om het gesprek te bekijken

Diederick Ensink

Diederick Ensink is geboren op 29 maart 1986 in Cobham, Groot-Brittannië. In zijn 3e levensjaar verhuisde hij naar Nederland.

Toen Diederick 7 jaar oud was, begon hij met vioolles, waarna hij al snel in diverse jeugdorkesten kon spelen. Thuis leerde hij zichzelf pianospelen en aan het einde van zijn middelbare schooltijd bleek hij ook te kunnen zingen.

De volgende stap was dan ook niet geheel onverwacht: auditeren voor het conservatorium. Hier heeft Diederick na zijn middelbare school 5 jaar gestudeerd aan de opleiding Muziektheater aan het Fontys Conservatorium. In 2010 studeerde Diederick af met een bachelor Muziektheater en een Minor Altviool.

Jeans

Na zijn studie startte Diederick zijn loopbaan als professioneel acteur, zanger en musicus bij Jeans Theatershows, waar hij 4 theaterseizoenen deel was van de cast. Jeans 20 ‘Let’s Celebrate’, Jeans 21 ‘Grown up’, Jeans 22 ‘Dynamite’ en Jeans 23 ‘Wings of dreams’.

Hierna volgden theaterproductie Pluk van de Petteflet, uitgevoerd door SenF theaterpartners, waarin Diederick meerdere instrumenten en rollen speelde. Meteen daarop volgend speelde hij in de musical: ‘Een avond met Dorus’ van Albert Verlinde Entertainment. De instrumententeller begon ondertussen flink op te lopen, want in deze voorstelling speelde Diederick maar liefst 7 instrumenten.

Hierna begon Diederick als zanger en multi-instrumentalist bij Dinnershow Pandora, die in het mediapark van Hilversum in studio 21 heeft gedraaid van september 2015 tot december 2018.

Purper

De afgelopen jaren stond Purper weer op de planken. ‘Purper’s vier jaargetijden’ in 2016, met een succesreprise in 2017, met Frans Mulder, Erik Breij, Alfred van den Heuvel en Diederick zelf natuurlijk. En ‘Purper’s Passie’: Frans, Erik en Diederick verwelkomden Anne van Veen bij het gezelschap.

In het voorjaar van 2019 staat Diederick op de planken met rascomédienne Trudy Labij en Purper’s voorman Frans Mulder in een wel heel bijzondere voorstelling: ‘t is nogal fris voor de tijd van het jaar’. In een eenakter waarin zowel Trudy als Frans hoogtepunten uit hun carrière samenvoegen zorgt Diederick voor de muzikale leiding schreef nieuwe composities. Ook componeerde Diederick nieuwe liedjes voor de muziekvoorstelling Pluk van de Petteflet, in samenwerking met schrijver Mark Haayema en het Nederlands Philharmonisch Orkest. Met nieuwe composities van Thomas Beijer, Diederick Ensink en teksten van Mark Haayema werd het verhaal van Pluk verteld en gespeeld door het Nederlands Philharmonisch Orkest.

Frans Mulder

In het theaterseizoen 2019-2020 speelde Diederick samen met Frans Mulder een duo-voorstelling. Onder de noemer ‘Een halfje Purper’ maakten zij samen een liedjesprogramma met de mooiste, grappigste en ontroerende liedjes van Frans Mulder: ‘Brieven aan m’n hond’. Diederick mocht daarbij een flink aantal composities voor zijn rekening nemen.

Pluk van de Petteflet is ondertussen nog steeds regelmatig bij het Nederlands Philharmonisch Orkest te zien, maar komend seizoen ook bij het ResidentieOrkest en Philharmonie ZuidNederland.

Daarnaast verhuist Pluk in seizoen 2020-2021 naar het Theater. Na het succes met de symfonieorkesten is er door Mark Haayema een Diederick een theater-versie geschreven van het tijdloze, iconische verhaal van Annie M.G. Schmidt.

De speeldata van deze tournee verschijnen binnenkort in de agenda.

Diederick ’s Debuut

En dan breekt het belangrijkste moment voor Diederick aan in zijn carrière tot nu toe: voor het eerst solo gaan. Ook in deze tijden is kunst onmisbaar, dat was voor Diederick de drijfveer om, na 10 jaar werkervaring opgedaan te hebben in het theater, nu écht solo te gaan, in een multi-instrumentale one-man-show: ‘Diederick ’s Debuut’, vanaf dit najaar te zien in de theaters door heel Nederland.

Kaarten bestellen? Dat kan binnenkort hier!

Meer informatie over Diederick vind je hier

Lees ook:
Musicalsites sprak met: Milan van Waardenburg
Musicalsites sprak met: Freek Bartels
Diederick Ensink creëert coronaproof live orkest in theatershow

Foto: Govert de Roos