Musicalsites ging donderdag in gesprek met Nurlaila Karim. Heb je het gemist? Dan kun je het hier nogmaals terug zien.

 

Nurlaila Karim

Nurlaila kwam op de wereld op 18 januari 1975 in Den Haag. Dat ze creatief was bleek al in haar vroege jeugd: op 5-jarige leeftijd begon ze met klassiek ballet en niet veel later met zang-, piano- en vioollessen. De passie voor acteren volgde hierna snel. Ze studeerde aan de Haagse Acteerstudio en trad in die periode veel op op bruiloften, feesten en partijen. Haar carrière begon op jonge leeftijd in het rauwe Haagse rockcircuit en uiteindelijk heeft ze nu, met meer dan 25 jaar ervaring in de muziek- en entertainmentbranche, haar indrukwekkende stempel gedrukt op deze branche!

Op 17-jarige leeftijd bracht Nurlaila samen met Leo Bennink een solo-cd uit ‘The light in the darkness’ (tevens de vertaling van haar naam) , daarop staat ook een aantal zelfgeschreven nummers. In 1998 werd ze zelfs tweede bij het Nationaal Songfestival met het liedje ‘Alsof Je Bij Me Bent’ van John Ewbank.

Toen Nurlaila 21 werd maakte ze haar debuut in het theater. Ze kreeg een rol in het ensemble van Miss Saigon en werd na een half jaar first cast Gigi. De hoofdrol van Carmen Diaz in ‘Fame De Musical’ volgde snel na Miss Saigon en ze bewees een aanwinst in het theater te zijn. Na Fame kreeg Nurlaila de hoofdrol in ‘Rent’ als Mimi Marquez (geregisseerd door Ivo van Hove) en haalde hiermee trots de titel ‘Beste Vrouwelijke Hoofdrol’ binnen tijdens de ‘Musical Awards Gala’ in 2001. Hierna volgden vele grote rollen en performances.

Dorothy / Rocky Over The Rainbow – Musicals in Concert – Musicals in Ahoy – De Munk Live – She Got Game 3 – She Got Game XL – Dorothy / The Wiz – Fantine / Les Miserable – Deloris van Cartier (Alternate) / Sister Act

Nurlaila’s passie ligt nog steeds bij Soul & Funk. Chaka Khan, Prince en Tina Turner zijn altijd een grote inspiratie geweest in haar leven. Toen ze 40 werd in 2015 besloot ze haar droom waar te maken met haar eigen, succesvolle theatertour ‘Fourtina, a tribute to the legend of rock Tina Turner’ waarmee ze schitterde in 48 theaters door heel Nederland.

Na een jaar toeren door het land begon het toch weer te kriebelen om in grote producties te spelen. Nurlaila bemachtigde de rol van ‘Nikkie Maron’ in ‘The Bodyguard’. Daarop volgden meer waanzinnige rollen als ‘Gloria Fajardo’ in ‘On Your Feet’ en ‘Donna’ (Alternate) in ‘Mamma Mia’.

In 2020 ging er weer een grote droom in vervulling voor Nurlaila. Na hard werken voor de audities, bewijst ze zichzelf opnieuw door de (gedeelde) hoofdrol binnen te halen van Tina Turner in ‘Tina – The Tina Turner Musical’, de musical over het leven van de 80-jarige rock/pop legende.

Nurlaila is ook stem-actrice. Je kan haar onder andere gehoord hebben in tekenfilms en series ‘Lilo en Stich’ als ‘Nani’, ‘Stella het Stinkdier’ in ‘Over the Hedge’, ‘Irridessa’ in ‘Tinkerbel’, ‘Tonks’ in ‘Harry Potter’ en nog vele andere series en films waar zij al jaren kleinere rollen inspreekt. Als kers op de taart zong Nurlaila de titelsong van ‘The Lion King II’ in met Stanley Burleson.

Ze heeft ook vele jingles en reclamespotjes ingezongen en -gesproken zoals voor ‘Sky Radio’, ‘Qmusic’, ‘Primera’ en ‘Radio Tien’.

En daar hield het natuurlijk niet op voor deze creatieve duizendpoot! Als moeder van drie prachtige kinderen, besloot ze iets te doen met haar passie voor schrijven en zingen voor kids. In 2010/2011 bracht ze haar eerste kinder-cd en kinderboek uit. ‘Een Wereld Vol Liedjes’, welke in 2012 gekozen werd tot één van de kerntitels van de Kinderboekenweek.

Meer informatie over Nurlaila vind je hier

Lees ook:

Diederick Ensink creëert coronaproof live orkest in theatershow