Donderdag 13 juni zagen wij vijf heel uiteenlopende afstudeervoorstellingen Muziektheater Codarts. Van ontroerend tot hilarisch tot een concert. Tijdens het Vocal Performance (VP)-festival sluiten de vierdejaarsstudenten hun opleiding af met zelfgemaakte vocal performances. Elke voorstelling, begeleid door coaches uit het werkveld, duurt ongeveer een half uur en zit vol met artistieke eigenheid en gevoel.

Romy Peters

Romy Peters studeert dit jaar af aan opleiding Muziektheater van Codarts Rotterdam. Tijdens haar studie speelde ze Beth in de musical Little Women, en Wendy in de musical Peter Pan. Als vocaalperformer beschikt Romy over een intuïtieve muzikaliteit die ze met veel plezier inzet in, met name, musicalrepertoire. Met haar stem en authenticiteit weet ze het publiek te raken en ze zou dit in de toekomst willen voortzetten in intieme musicalproducties. Vandaar dat zij zal afstuderen met een eigen unieke bewerking van de kleinschalige musical The Mad Ones van Kerrigan and Lowdermilk.

De autobiografie van Samantha de Bruin

“Stel dat een jeep over de weg rijdt met een constante snelheid van 90 kilometer per uur, en een voetganger met 4,1 kilometer per uur de weg oversteekt. Als de bestuurder de voetganger ziet vanaf een afstand van 40 meter, en op de remt trapt, waarbij de jeep vertraagt met een snelheid van 18 kilometer per uur per seconde, zal de jeep de voetganger dan nog steeds raken?” Samantha de Bruin staat op een kruispunt, balancerend op de rand van haar toekomst. Met het stuur letterlijk in haar handen wordt Samantha geconfronteerd met bepalende beelden uit haar verleden. Zal ze zich hierdoor gevangen laten nemen, of durft ze haar eigen keuzes te maken?

Coach: Bente van den Brand
Muzikaal leider: Marco Hoving
Vertaling: Hans Cassa
Muzikale begeleiding: Marco Hoving, Julie-Anne Sikkens
Spelers: Suzanne Johanna, David Schonewille, Raquel Benito Martin

Romy beschikt over een mooie stem en weet goed een verhaal te vertellen samen met haar medespelers. Het afgelopen half jaar heeft Romy haar voorstelling geschreven tussen alle bedrijven in, want ze liep stage bij Little Women en Peter Pan. Romy kan de emoties van haar personage vertalen in de juiste intensiteit waarbij ze haar publiek kan verrassen. Het resultaat was een mooie ontroerende voorstelling en ze wist het publiek tot tranen te roeren.

Belle Zimmerman

Belle is actrice en zangeres, die het liefst deze disciplines op de vloer combineert. Ze werkt zowel uitvoerend als makend, en werkt graag met anderen samen. Belle heeft op Codarts het plezier ontdekt van eigen materiaal schrijven en uitvoeren. Voor haar Vocal Performance doet ze dit ook. In haar jeugd heeft ze in verschillende theater-, film- en tv-producties gespeeld, waarna ze nu, na vier jaar muziektheater aan Codarts, enthousiast is om zich als Vocal Performer verder te gaan ontwikkelen in het werkveld.

Wijsheidswaan

De motto’s en levensleuzen vliegen ons tegenwoordig om de oren. Op Pinterest, in de Xenos, en op de facebook van je buurvrouw, ze zijn overal. Wat claimen anderen te weten over het leven? En wat kan ik daar zelf mee? Wanend door deze wirwar van wijsheden verzamel ik alles wat ik kan, in de hoop houvast te vinden.

Coach: Anne de Blok
Muzikaal leider en pianist: Laurens Hoppe
Basgitaar: Dion Platschorre
Drums: Wannes Op de Beeck
Medespeler: Danique Beijer

Belle haar voorstelling was zeer divers. Van een quiz tot een nummer als volkszanger. Ze doorbrak de vierde wand met publieksparticipatie, wat zorgde voor hilarische momenten. Belle wisselt razendsnel van accent en typetje en beschikt over een mooie stem. Ze speelde haar voorstelling met een mooie intensiteit zonder zichzelf voorbij te lopen.

Julia Pera

Julia Pera studeert dit jaar af aan opleiding Muziektheater van Codarts Rotterdam. Tijdens deze studie heeft ze haar creatieve en chaotische zelf volledig mogen onderzoeken en heeft de ambitie om dit na haar studie voort te zetten. Als vocaal performer weet ze haar unieke eigenschappen in te zetten om het publiek te boeien en hun aandacht vast te houden gedurende een performance. Met haar originaliteit denkt ze graag mee met het creatieve proces en brengt dit vervolgens met plezier tot leven op het podium.

Mag ik even wat anders proberen?

De afgelopen vier jaar mocht ik alles ‘uitproberen’, hoefde niets ‘goed’ of ‘af’ te zijn. Hoelang mag je dingen blijven proberen? Hoelang mag je ‘goed doen’ blijven uitstellen? Waar begin ik? De woordenbraak komt reeds vanzelf. Toch halve zinnen. Onafgemaakte… wat een hel. Maar stel, ik was een echt bekwaam verteller. Met eindeloze kennis hier paraat en iets zinnigs zeggend zonder al te veel te praten. Op het moment waarop de wereld aan mijn voeten ligt, zo vlak vóór het afstuderen, wil ik misschien liever nog even niets doen; liever nog even niet-doen; liever nog even rondkijken, uitstellen, niet tot een punt komen, maar tot een punt komma…

Coach: Jorrit Ruijs
Muzikale leiding: Fleur Bonnewits
Medespeler: Janneke Melis
Band: Diego van Driel, Gino Beekmans, Luuk Buiting

Julia liet zien dat ze over heel veel talent beschikt en de mix van ontroering en komische momenten heeft ze geraffineerd neergezet. Julia speelt heel krachtig en heeft het vermogen snel te schakelen naar breekbaarheid zonder afbraak te doen aan de scenes.

Merith van Mensch

Merith van Mensch is een 22-jarige student die dit jaar afstudeert aan Codarts Muziektheater. Ze heeft zich ontwikkelt als maker bij haar stage in het Wilminktheater en is daarna verder gegroeid bij Soldaat van Oranje waar zij 6 verschillende posities mocht swingen. Als opgeleid vocal performer beschikt ze over een komische timing en muzikaliteit waardoor ze het publiek laat lachen, en soms een beetje laat huilen. In de toekomst hoopt ze met haar eigen humoristische muziektheatervoorstelling te touren door de Nederlandse theaters. Maar eerst nog even afstuderen.

Wat een feest

‘Wat een feest’ is een compleet zelfgeschreven humoristische en absurdistische muziektheatervoorstelling waarin de feestdagen centraal staan. Naast een beetje ontwijkend gedrag en heel wat irritatie naar de pianist wordt er een belangrijke levensvraag gesteld aan Merith. Want door al onze tradities vergeten we waar het eigenlijk om draait: zijn we nog wel blij dat we geboren zijn?

Coach: Anne de Blok
Muziek & tekst: Merith van Mensch
Muzikaal leider: Bart Geleynse
Met: Bart Winsingh, Romy Peters en Sem Konijn

Merith speelde een dolkomische voorstelling waarbij het publiek regelmatig dubbel lag van het lachen, maar had tussendoor toch ook gevoelige momenten. Ze sloot af met een prachtig, klein nummer. Merith liet zien dat zij verschillende kleuren kan neerzetten en zeer muzikaal is.

Lisa Drinkwater

Lisa Drinkwater, 22, is een zangeres die vloeiend Engels, Duits en Nederlands spreekt. Ze voelt zich thuis in verschillende muziekgenres, waaronder pop, soul en rock, en daagt haar vocale vaardigheden voortdurend uit door nieuwe muziek te verkennen. Lisa’s passie gaat verder dan het performen en omvat ook vormgeving, waarbij ze kunst en theater combineert als krachtige vormen van zelfexpressie. Lisa zou graag een carrière in de musicalwereld willen nastreven, maar ze blijft ook toegewijd aan het verkennen en evolueren als zangeres. Daarnaast wil ze kunst blijven maken en haar talent voor vormgeving verder ontwikkelen.

Beyond the Limelight

“Lisa: Beyond the Limelight” is een meeslepende vocale uitvoering reis die de diepten van de artistieke identiteit verkent beeldende kunst en decorontwerp. Lisa’s reis ontvouwt zich terwijl ze biedt met een mix van opwinding en afscheid van haar academietijd nostalgie. De confrontatie met de harde realiteit van de podiumkunsten. In de industrie navigeert ze met verraad en twijfel aan zichzelf, terwijl ze daar moeite mee heeft trouw blijven aan haar kunst. Een kritisch besef over authenticiteit en geestelijke gezondheid leidt haar terug naar haar roots en put kracht uit haar familie. Door het omarmen van gebreken, onzekerheden en onzekerheden, Lisa komt naar voren met hernieuwde veerkracht en een diep gevoel van doelgerichtheid, belichaamt de essentie van artistieke groei en zelfontdekking.

Coach: Vasalis Apostolatos
Muzikaal leider: Laurens Hoppe
Muzikanten: Laurens Hoppe, Daniel Mooijman, Dion Platschorre, Wannes Op de Beeck

Lisa gaf een concert wat zeer divers was. Ze begon met een mooi klassiek nummer om er vervolgens een rocknummer eruit te knallen. Tussen de nummers door zagen we projecties uit haar jeugd. Lisa zong ook nog een prachtig nummer over haar moeder. Lisa haar stem lijkt elk repertoire gemakkelijk aan te kunnen en eigenlijk was het concert veel te kort.

Vanavond zijn de laatste vier studenten aan de beurt om af te studeren. Kijk voor (gratis) kaartjes hier.