Gebaseerd op het leven van de jonge en getalenteerde componiste Alma Mahler maakte Yasmijn Kooren haar afstudeervoorstelling met de titel Muze; Mijn portret. Yasmijn studeerde Klassiek Muziektheater aan de Fontys Hogeschool in Tilburg.

Alma Mahler-Werfel was naast een Oostenrijkse componiste ook een van de boeiendste vrouwen van haar tijd: minnares, echtgenote en een muze van bekende mannen. Yasmijn kon zich op sommige terreinen met Alma identificeren en daarmee werd dat het uitgangspunt voor haar voorstelling. Yasmijn speelde de rol van Alma vol vuur en toonde de twijfels die Alma verscheurde om haar weg te vinden. Yasmijn zong soms ook heel breekbaar waarbij dat perfect paste in het verhaal dat ze vertelde in haar examenvoorstelling.

Anna Enquist bracht Yasmijn tot het maken van haar examenvoorstelling over een vrouw die wil componeren maar hierin wordt belet. Wat zal ze doen? De normen en waarden uit die tijd maken het er niet makkelijker op voor haar. De vraag is of het haar zal lukken om zich te ontworstelen aan de druk of is zij tevreden met haar rol van muze voor verschillende grote kunstenaars.

Yasmijn werd begeleid op de vleugel door Gabrielka Clout, op de cello door Rachel Daniëls en Lieneke van Herwijnen op de viool. De jonge Alma werd gespeeld door Stella van Dieren en de echtgenoten van Alma werd gespeel door André de Jong en de moeder van Alma werd gespeeld door Bridget Looijmans. De voorstelling werd geregisseerd door André de Jong en Oda Buijs.

 

Yasmijn was de laatste student klassiek muziektheater. Hiermee is helaas een einde gekomen aan de opleiding klassiek muziektheater van de Fontys Hogeschool in Tilburg. Een opleiding die liet zien dat klassiek muziektheater veel in zich heeft, een hoge kwaliteit garandeerde en waarvoor studenten uit het buitenland naar Tilburg kwamen.