De theatervoorstelling van Mark van der Werf, beter bekend als Meester Mark, is een grappige reis door zijn onwaarschijnlijke transformatie van een parlementair journalist voor het Algemeen Dagblad tot een toegewijde docent in het basisonderwijs. Op zijn 35e, terwijl hij de dagelijkse sleur van het interviewen van kamerleden beu is, neemt hij een beslissing die zijn leven voorgoed zal veranderen. Hij besluit de PABO-opleiding te volgen en stapt vol goede moed en met een flinke dosis idealisme een klaslokaal in Rotterdam binnen, klaar om de jonge geesten van groep drie te vormen.

De voorstelling begint met de opwinding en onschuld van dag één, waarin hij vol enthousiasme en goede bedoelingen aan zijn avontuur begint. Maar na enkele maanden wordt de realiteit van het onderwijs duidelijk. Orde houden in een klas vol energieke kinderen, de administratieve rompslomp, het contact met ouders, en de constante noodzaak om creatieve activiteiten en knutselwerkjes te bedenken, maken duidelijk dat het onderwijs een uitdagende taak is. Na twee jaar besluit Mark dat het onderwijs toch niet bij hem past zoals hij had gehoopt en stopt hij met lesgeven.

Toch heeft het onderwijs nooit zijn hart verlaten, en daarom besluit Mark een boek te schrijven over zijn belevenissen in het onderwijs. Bovendien begint hij actief op sociale media waar hij de grappige spelfouten deelt die hij tegenkwam in zijn werk. Zijn posts kregen veel reacties van docenten uit het hele land, die soortgelijke foutjes van hun leerlingen deelden, en zo groeide Marks aanwezigheid op sociale media. In zijn theatervoorstelling deelt Mark meerdere van deze taalfouten, wat vaak bij de tallozen docenten in de zaal, leidt tot herkenbare momenten en lachsalvo’s.

Mark deelt niet alleen zijn persoonlijke ervaringen, maar brengt ook humor en diepgang in zijn verhaal. Wat begon met een boek over zijn onderwijsavonturen, groeide uit tot meerdere boeken, een grote aanhang op social media, een scheurkalender en uiteindelijk deze theaterproductie.

De voorstelling is niet alleen vermakelijk, maar ook ontroerend en respectvol tegenover het onderwijs. Ondanks dat Mark zelf geen docent meer is, blijft hij vol bewondering voor het onderwijs en benadrukt hij de waarde van docenten in onze samenleving.

“Meester Mark” is niet zomaar een voorstelling; het is een eerbetoon aan het onderwijs en de passie en toewijding van de docenten die elke dag in de klas staan. Het verhaal van Mark van der Werf biedt inzicht in de uitdagingen en vreugde van het onderwijs, verpakt in een amusante en hartverwarmende presentatie. Het is een aanrader voor zowel docenten als iedereen die het onderwijs en de avonturen van Meester Mark wil ervaren.

Kijk voor meer informatie hier.

Tekst: Marloes Romeijn
Foto’s: Mariska Steenbergen