Op 2 juli bracht Studio100 het iconische sprookje van Sneeuwwitje voor het eerst tot leven in een magische musical, gezet in het betoverende decor van Plopsaland De Panne. Slechts enkele dagen later, op 6 juli, maakte Karen Damen haar debuut in deze productie. Wie kent niet het verhaal van het prachtige meisje met de lippen zo rood als bloed, het haar zo zwart als ebbenhout en de huid zo wit als het sneeuwtapijt?
 
Karen Damen, bekend van haar 18 jaar bij K3, heeft een nieuwe uitdaging gevonden in de rol van de boze koningin. Deze rol is heel anders dan haar rol in de shows met K3, aldus Damen. In plaats van lachende en zingende kinderen, ervaart ze nu het boe-geroep van het soms angstige, jonge publiek. Hoewel dit even wennen was, geeft Karen aan in het boe-geroep wel de bevestiging te vinden dat ze haar rol goed neerzet. Het blijft leuk en geeft veel voldoening om de reacties van het publiek te zien, zelfs als die nu anders zijn dan voorheen. Bij K3 speelde Karen, alwel soms uitvergroot, een versie van zichzelf. Nu duikt ze volledig in de huid van iemand anders, wat ze als een verfrissende ervaring beschouwt. Ze heeft veel gerepeteerd en de rol echt eigen gemaakt. Bij de voorstelling zijn er drie verschillende actrices die de boze koningin spelen: Karen Damen, Ruth Beeckmans en Line Ellegier. Iedere actrice geeft een totaal andere invulling aan het personage. Karen geeft aan dat het publiek de show eigenlijk drie keer zou moeten zien om elke unieke versie van de koningin mee te maken.
 
 
Zowel Karen Damen als Ianthe Tavernier (Sneeuwwitje) en Michiel de Meyer (Prins) benadrukken het spectaculaire decor. Er worden nauwelijks nog echte decorstukken gebruikt, omdat er voornamelijk met LED-walls wordt gewerkt. Dit creëert een magisch en levendig effect. De combinatie met het strakke en professionele lichtontwerp zorgde voor prachtige en verrassende momenten in de voorstelling. Ianthe Tavernier en Michiel de Meyer vertelden dat het verhaal van Sneeuwwitje voor deze voorstelling in een nieuw jasje is gestoken, maar dat het authentieke sprookje toch bewaard is gebleven. De musical is herkenbaar voor kinderen: Alle bekende elementen uit het verhaal zitten erin. 
 
Ianthe en Michiel vinden het geweldig om voor kinderen op te treden, omdat zij altijd eerlijke reacties geven. Zo schrikken de kinderen vaak als Sneeuwwitje in de vergiftigde appel bijt en zijn ze enorm opgelucht wanneer zij door haar droomprins wordt wakkergekust. Voor Ianthe en Michiel is het een groot compliment dat de kinderen zo diep in het verhaal worden meegezogen. Ze waarderen de spontane feedback en voelen dat ze veel terugkrijgen van hun jonge publiek. Om zich goed voor te bereiden op de voorstelling, heeft Michiel enkele zanglessen gevolgd. De muziek in deze productie is namelijk soms behoorlijk uitdagend om te zingen. Daarnaast moest hij snel schakelen van zijn rol als stoere wolf in “De drie biggetjes” naar die van knappe prins in “Sneeuwwitje”. Deze uitdaging heeft hij met beide handen aangepakt en met succes weten te volbrengen.
 
Ook Ianthe geeft aan dat de muziek in deze voorstelling verrassend moeilijk is om te zingen, iets wat je misschien niet zou verwachten van een sprookje. Ze moet vaak snel schakelen tussen hoge en lage noten. Ondanks deze uitdagingen vindt Ianthe het zalig om een prinses te spelen. Ze heeft succesvol gezocht naar manieren om haar rol meer diepgang te geven en deze stoerder te maken, waardoor ze een unieke en krachtige interpretatie van haar personage neerzet.
 
 
De humor in de voorstelling is benoemswaardig en verfrissend. Vooral Manu van Acker, die de rol van Aime de lakei vertolkt, voegt een vrolijke noot toe aan het geheel. Zijn personage brengt veel humor en zorgt regelmatig voor gelach in de zaal. Daarnaast brengen de zeven dwergen vaak een grappige sfeer op het toneel. Het publiek klapt enthousiast mee met hun liedjes en geniet zichtbaar van hun capriolen. De zeven dwergen worden gespeeld door Edwin Alofs, Andy Herd, Kyle Herd, Sharon van Lieshout, Paul Monaghan, Erwan Seyeux en Terrence Weijnschenk. Daniëlle de Bakker staat paraat als swing. Hun gezamenlijk optreden zorgt voor hilarische momenten en een aanstekelijke energie in de voorstelling.
 
Het ensemble, bestaande uit Aaron de Veene, Charlotte Verduyn, Chris Schep, Gaelle Callewaert, Jens Sauviller, Leandra Wijbenga, Lloyd Russel, Max Hameeteman, Melia Loi en Violet Leyder, speelt een essentiële rol in het stuk. Ze vertolken het personeel van de koningin en brengen de scènes tot leven met dans en hun overtuigende mimiek. Hun spel draagt bij aan magie van de voorstelling en versterkt de sfeer op het podium.
 
Sneeuwwitje is een hartverwarmende voorstelling in een nieuw jasje. Redenen genoeg om te komen kijken!
 
Kijk voor tickets en arrangementen met toegang tot het park en het magische Plopsahotel op https://sneeuwwitje.live/?gad_source=1
 
Verslag: Rowena Kat
Foto’s: Esmée Korver