Musicalvereniging Westend bestaat 40 jaar! Nou ja, dat bestonden ze vóór corona. Nu is het dan eindelijk tijd om hun lang geplande jubileumstuk Stil Verzet over WOII naar het podium te brengen. Sportcentrum Hoorn wordt 30 april en 1 mei omgebouwd tot een speciale theaterlocatie, voor wat al de ‘Hoornse Soldaat van Oranje’ genoemd wordt.

Stil Verzet is speciaal voor Westend en Westend Junior geschreven en gecomponeerd met ’75 jaar bevrijding’ in het achterhoofd. Het verhaal is, ondanks dat het zich inmiddels 77 jaar geleden afspeelt, relevanter dan ooit. Na twee jaar corona en de vreselijke inval van Rusland in Oekraïne is het duidelijk: we mogen onze vrijheid nóóit meer voor lief nemen. 

 Marc-Peter van der Maas schreef het script en baseerde zich daarbij op waargebeurde Hoornse feiten. Zo is de moord op een Duitse commandant in de kapperszaak De Groot een belangrijke verhaallijn, net als de executie van vijf Amsterdamse verzetsstrijders die daarop volgde bij de Grote Kerk in Hoorn. De muziek is gecomponeerd door Gerbrand van Kolck. De regie is in handen van Ineke de Geus.

Synopsis Stil Verzet

Hoorn, 4 januari 1945. Als wraak voor de moord op een SS-commandant in kapperszaak Groot, worden vijf onschuldige mannen geëxecuteerd tegen de muur van de Grote Kerk. Peter, Hanneke en hun dove dochter Lies volgen samen met duizenden anderen hun tocht tot aan de Grote Kerk. In 2022 wordt een groep Hoornse kinderen gevraagd mee te werken aan een nieuw oorlogsmonument. Ze komen erachter dat zij met dezelfde thema’s worstelen als de Nederlandse bevolking 77 jaar geleden.

Stil Verzet legt kwesties als pesten en uitsluiting naast waargebeurde verhalen ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Een actuele musical over vrijheid die iedere West-Fries gezien moet hebben. 

Stil verzet, 30 april en 1 mei 2022 in Sportcentrum Hoorn. 

De kaartverkoop is nu gestart op www.westendhoorn.nl/kaartverkoop.