Oud-Hollandse hits zijn tijdloos, zeker als ze vol overgave worden gezongen door de jeugd van nu. De 21 kinderen in ‘Op naar Lowietje’ zijn hiervan het bewijs. De jongste leden van Theaterschool Teylingen zongen afgelopen weekend liedjes als ‘Dokter Bernhard’ en ‘Even uit mijn bol’. 

De voorstelling begint als kinderen van basisschool De Springplank net van een gesloten Van Gogh Museum vandaan komen. Juf Liset moet in de stromende regen de groep zien te vermaken en duikt in de Jordaan de eerste de beste kroeg in. Bij ‘Lowietje’ lijkt de tijd stil te hebben gestaan. Met Lowie, zijn kleinzoon Amir en stamgast Bonnie probeert de juf er het beste van te maken.

Door de onbevangen kinderen krijgt café-eigenaar Lowie nieuwe inzichten en wordt het uiteindelijk een groot feest, met een lach en een traan. Lowie gaat zelfs zelf het podium op en zingt voor de kinderen zijn lied ‘De Vrolijke Koster’. In de knusse theaterzaal wordt het publiek onderdeel van de bruine kroeg.

Voor de vijf uitverkochte zalen in het theateratelier van de theaterschool is er groots uitgepakt met decor en kostuums. Uitschieters daarbij zijn toch wel de nummers ‘Hou Je Dan Nog Steeds Van Mij’ en ‘Ik Wil Slapen’ waarbij de kinderen respectievelijk opkomen als ‘oude vrouwtjes’ met looprek en ‘slapend’ in rechtopstaande verlichte bedden. De jonge zanger van het nummer ‘Moeder Ik Wil Bij De Revue’ ontroert en wordt begeleid door een gouden glittergordijn en danseressen. Ook Amir weet het publiek te raken met zijn nummer ‘Domino’.

De artistieke leiding en productie was in handen van Patrick Norman de Ridder en Annemieke van der Ploeg. In de zomerperiode wordt volop gewerkt aan nieuwe voorstellingen voor het komende seizoen, waaronder een productie over Jacoba van Beieren. Meer informatie hierover is te vinden op www.theaterschoolteylingen.nl.

Foto: Monica Stuurop