In iedere performer schuilt een vuurtje. Sommige noemen het inspiratie of passie, maar hoe je het ook wilt noemen, dat brandhaartje is de drijfveer van de performer. Het afgelopen jaar zijn er emmers water over de vlammen gegooid, maar het MusicAllFactory (MAF) vuurtje is niet te doven.

 Afgelopen zaterdag 6 februari hebben de MAF jongeren van Factorium een online evaluatie en inspiratie dag gehad. Samen met de docenten bespraken zij hun persoonlijke ontwikkelingen, wensen en doelen. Maar daar hield het niet op voor de jonge MAFfers. Naast de individuele online meetings, werden er inspiratiesessies georganiseerd met niemand minder dan Nienke Latten (o.a. prinses Jasmin in ‘Aladdin’) en oud-MAFfer en musical award winnaar Zjon Smaal (o.a. Pumbaa in ‘The Lion King’ en Dave in ‘The Full Monty’)! De MAFfers kregen ruimschoots de tijd om ze het hemd van het lijf te vragen over o.a. hun studietijd, het werkveld en audities. De handen bleven maar de lucht in gaan en vol enthousiasme werden deze beantwoord door de professionals.

“Ik ben geen opgever. Word ik zes keer afgewezen? Ga ik gewoon voor de zevende keer!”

Tijdens de sessie met Nienke Latten werd er gesproken over onderwerpen zoals: haar tijd als muziektheaterstudente aan Fontys Hogeschool voor de Kunsten, het maken van een professioneel CV, het opstellen van je repertoirelijst en de voordelen van social media. Daarnaast hadden de jongeren de opdracht gekregen om één korte en één lange termijn doel op te schrijven. Tijdens de sessie werden zijn aangemoedigd door Latten om hun antwoorden met elkaar te delen. De een besloot ooit de rol van Glinda te zullen gaan vertolken op West End in Londen, de ander hield het iets dichter bij huis en wil in álle grote theaters in Nederland hebben gespeeld en nog een ander stelde als doel om van zichzelf te gaan houden. Latten inspireerde de jongeren door haar eigen ervaringen te delen en te vertellen wat groot durven dromen haar heeft opgeleverd. Ook vroeg ze naar de beste kwaliteiten van de jonge theaterstudenten waarop één antwoordde: “Ik ben geen opgever. Word ik zes keer afgewezen? Ga ik gewoon voor de zevende keer!” De dappere jongere kreeg applaus van Latten: “Yes! That’s the spirit!”

“Je wilt dit liever dan dat je er bang voor bent.”

 Daarna werd er heel wat afgelachen tijdens de sessies met Zjon Smaal. De energieke en humoristische acteur beantwoordde de vragen over zichzelf met een enorme dosis humor en zelfspot. Zo werden er vragen gesteld over zijn overstap van de MAF naar het werkveld, het repetitieproces voor een professionele voorstelling, concurrentiestrijd en het omgaan met onzekerheden en verwachtingen. Openhartig vertelde Smaal over zijn ervaringen met de onderwerpen. Ook zijn eigen onzekerheden ging hij niet uit de weg en wist deze zelfs om te keren tot een ware peptalk voor de jongeren: “De reden dat ik jullie nu op dit scherm zie, is omdat jullie ooit je angsten overkwamen en auditeerden. Je wilt dit liever dan dat je er bang voor bent.” Daarnaast hadden de jongeren voor de sessie wat zinnen van een tekst naar keuze uit hun hoofd geleerd waar ze samen met de acteur aan konden werken.

Met hun hoofden vol informatie en hun harten vol inspiratie, kwamen de online meetings tot een einde. Een ding is zeker: na deze dag ligt er een hoop olie op het theatervuur waar de jongeren zich nog lang warm aan kunnen houden.

Meer info over de MusIcAllFactory: https://bit.ly/3tsctzo.