Onder toeziend oog van Karin Bloemen speelde Lisse Knaapen op indrukwekkende wijze haar solovoorstelling ‘In het licht’. De solovoorstelling ‘In het licht’ van Solo Stories is gebaseerd op het boek dat Karin Bloemen schreef over haar door angst, mishandeling en misbruik getekende jeugd. Ongeveer 3% van alle kinderen groeit op in onveilige gezinssituaties. Elk jaar worden meer dan 60.000 kinderen voor het eerst slachtoffer van seksueel geweld.

Tijdens het optreden van een zangeres dwalen haar gedachten af naar haar jeugd. Jaren die getekend zijn door gruwelijke gebeurtenissen in haar jeugd. Wat doet het met een jong meisje als de personen die je moeten beschermen het op je hebben voorzien? Waarom greep niemand in? En hoe vind je de kracht om niet langer te zwijgen?

‘In het licht’ is een aangrijpende en belangrijke monoloog over misbruik waarbij je wordt meegezogen in het verhaal. Lisse Knaapen weet het verhaal zo te vertellen dat het je werkelijk bij de strot pakt. Om dit verhaal zo te vertellen en neer te zetten, vereist heel veel van Lisse maar ook van regisseur Benno Hoogveld die met deze voorstelling veel indruk maken. Solo Stories durft als producent moeilijke onderwerpen bespreekbaar te maken en dat is ook weer het geval met ‘In het licht’.

 

De nummers van de voorstelling zijn geschreven door Ellen ten Damme die perfect passen in deze voorstelling, waarbij muziek en spel een geheel vormen.

Als een ding duidelijk is, is dat deze voorstelling absoluut gespeeld moet worden.  Want dit verhaal moet verteld worden, waarbij een ding voor de slachtoffers heel duidelijk moet zijn. ‘Het is nooit jouw schuld’.

Lisse Knaapen

Lisse volgde de opleiding muziektheater Codarts. In 2015 studeerde zij Cum Laude af. In 2016 kreeg zij de hoofdrol Sky in Sky de Musical, een musical van John Ewbank en Marco Borsato. Zij speelde een rol in Intouchables en in 2019 speelde zij de solovoorstelling Emma Wil Leven, gebaseerd op de gelijknamige documentaire van Jessica Villerius. Hierna speelde zij de rol van Ada in de musical Soldaat van Oranje.

Wij zijn M

Speciaal voor groepen professionals die werken met kinderen en/of slachtoffers van seksueel misbruik, verzorgt ervaringsdeskundige Mandy Sleijpen van stichting Wij zijn M lezingen voorafgaand aan de voorstelling. Wij zijn M is een stichting die het taboe rondom seksueel misbruik wil doorbreken. 48% van de meisjes en 17% van de jongens maakt voor zijn of haar 18e een strafbare vorm van fysiek seksueel geweld mee.  Deze cijfers zijn schrikbarend hoog en dat betekent dat de kans dat je iemand kent in je omgeving die misbruikt is groot is. En dat is iets wat weinig mensen beseffen. Kijk voor meer informatie op https://www.wijzijnm.nl

Heb je vragen of zoek je hulp. Dit is de link van Slachtofferhulp: https://www.slachtofferhulp.nl/gebeurtenissen/seksueel-misbruik-geweld/

Kijk voor meer informatie over de voorstelling hier