Hugo de Groot kent iedereen van zijn ontsnapping in een boekenkist uit Slot Loevestein en stapte in Gorinchem uit de boekenkist. Hij zat gevangen vanwege zijn godsdienstige en politieke geschillen. Inmiddels is het 400 jaar geleden dat dit plaats vond, maar Hugo de Groot stond voor meer zoals verdraagzaamheid en vrijheid. Zelfs in deze tijd staat zijn gedachtegoed nog centraal. Producent Goedemorgen Theaterproducties besloot een aantal jaar geleden tot het maken van een musical over deze grote staatsman. Vandaag was de perspresentatie waar twee scenes werden gelezen en Lars Mak het nummer “Mijn woorden als de zee” zong. 

Cast Hugo de Groot

Met een cast die bestaat uit Lars Mak, Richard Spijkers, Joost Claes, Zoï Duister en Linda Verstraten zal de musical over Hugo de Groot in juni in première gaan. Wij waren bij de repetities.  

 

Hugo de Groot liet ons iets na. Zijn ideeën over het recht op vrede vormden de basis van ons huidige volkerenrecht. Hij bedacht waarden die iedereen kon toepassen, ongeacht het geloof. Hij vond dat iedereen het recht op leven had en op de middelen om dat leven in stand te houden. Hij stelde dat wie aanspraak wilde maken op dergelijke rechten, die van een ander moest respecteren. De vrouwen om hem heen, zijn vrouw Maria ( Zoï Duister )  en het dienstmeisje Elsje van Houweningen ( Linda Verstraten ), speelden een grote rol in zijn leven. Met name Elsje heeft de hele ontsnapping van begin tot het eind meegemaakt. De vrouw van Hugo, Maria, heeft het hele plan uitgedacht en bleef ook achter toen Hugo in de kist ontsnapte.

De rol van Hugo wordt gespeeld door Lars Mak die ook heeft gespeeld in War Horse en in Soldaat van Oranje. De rol van John van Oldebarnevelt wordt gespeeld door Richard Spijkers. Deze staatsman speelde een grote rol in de strijd met de Spanjaarden en raakte in conflict met Prins Maurits ( Joost Claes ).

Hugo de Groot, het verhaal

Hugo de Groot – de musical vertelt het verhaal van een van de grootste denkers die ons land ooit gekend heeft. De Groot zijn leven stond in het teken van zijn nalatenschap. Hij heeft gestreden voor verdraagzaamheid en vrijheid. De vrijheid om te kiezen, de vrijheid om jezelf te verdedigen en de vrijheid om te geloven wat en hoe je wilt, doordat we luisteren naar wat de ander écht te zeggen heeft.

De musical, vol pop/rock muziek, laat zien dat De Groot meer is dan zijn ontsnapping en dat wij anno 2021 veel van zijn gedachtegoed als gewoon beschouwen, terwijl hij er letterlijk voor is opgesloten omdat hij zijn tijd, achteraf gezien, ver vooruit was. Deze voorstelling is exclusief te zien in Gorinchem waar exact 400 jaar geleden De Groot zijn vrijheid terugvond aan de Grote Markt.

 

Meer informatie vind je hier

Creatives:

  • Fons van Rongen – Producent/Regie
  • Helmer Kant – Componist
  • Dinne van Rongen – Staging
  • Julia Morriën – Kostuumontwerp
  • Wesley Steinfort – Stage Manager

er zijn geen afbeeldingen gevonden