Wat doe je als jouw allerliefste, jouw maatje, jou alles er niet meer is? Toen Simone Kleinsma in 2017 haar echtgenoot Guus Verstraete verloor, kon ze niet weten dat het leven zo zou veranderen. Toch moest zij verder, maar hoe doe je dat? Samen met Ruut Weissman (regie) en Frank Houtappels (tekst) maakte Simone de solovoorstelling ‘Verder’ waar in ze vertelt over het gemis, de mooie momenten, maar zeker ook de uitdagingen die zij tegenkwam.

 

Wanneer iemand overlijdt, blijven er vaak veel spullen achter, spullen die je wil houden, spullen die je wil weggooien of spullen waarover je twijfelt om je ze wel moet houden of weggooien. Simone vertelt hoe zij omging met de spullen die zij tegenkwam bij het opruimen, de herinneringen die ze heeft aan de spullen, maar ook het gevoel wat het bij haar losmaakt.

Ook de verwerking van het verlies van haar man heeft een centrale plaats waarbij ontroerende momenten afgewisseld worden met komische momenten zoals het bezoek van het graf op de begraafplaats waarbij Simone dat met een komische knipoog bomchrijft.

De verhalen worden omlijst met prachtige en herkenbare liedteksten die je raken in de onderbuik. Samen met Menno Theunissen achter piano en keyboard en Maria Martinez Paya als percussionist achter een batterij van instrumenten verspreid over het toneel, zet Simone een mooie voorstelling neer. Cabaret, rap en klassiek wisselen elkaar af. Dit maakt het een zeer gevarieerde voorstelling waarbij Multi talent Maria met een grote glimlach achter haar vele instrumenten op het toneel een aanwinst is op het toneel.  Ook Simone ontwikkelt zich tot muzikant samen met Maria rapt ze onder eigen begeleiding op de cajón en speelt ze op een enorme xylofoon met volle overgave. Een heerlijk samenspel tussen de twee dames.

‘Verder’ is een voorstelling waarbij je 1,5 uur met kippenvel, maar ook met veel humor wordt meegenomen op een zeer persoonlijke reis binnen de intense tijd die Simone beleefde, maar nu is het tijd voor haar om verder te gaan.

De voorstelling is tot en met april 2022 is verschillende theaters in Nederland te zien. De volledige speellijst is te vinden op simonekleinsma.nl

Verslag: Marloes Romeijn
Foto’s: Rob de Haan