In de branche van haarwerk, speciaal toegespitst op de entertainmentsector, was ‘Atelier Sjoerd Didden’ een hele grote naam. Voor talloze befaamde film- en theaterproducties tekende het Rotterdamse bedrijf voor het haarwerk van actrices en acteurs. Toen oprichter Sjoerd Didden in 2015 overleed, zette zijn weduwe het levenswerk van haar man voort – tot 4 oktober dit jaar. Vanaf die datum mogen Marcel en Thomas uit Haarlem zich de trotse eigenaren noemen van het vermaarde haarwerk atelier, dat de naam ‘Atelier Perru’ heeft gekregen.

Atelier Perru is gevestigd in Haarlem, in een authentieke kapel, waar ongeveer 16.000 pruiken, haarstukken, toupets, snorren, baarden en bakkebaarden netjes zijn gerangschikt op kleur, haartype en afmeting. Wie de kapel met het hoge plafond betreedt, eerder in gebruik als theater, wacht een imponerend schouwspel. Diverse ladekasten herbergen duizenden typen haarwerk. Je kunt het zo gek niet bedenken of het is er: van een jarenzeventigkapsel van zangeres Mireille Mathieu tot een woeste haardos en dito bakkenbaarden voor mannen. Maar denk ook aan elegante dames en heren van ‘Downton Abbey’. Of aan het kapsel van Ma Flodder en de Maaskantjongens. Of een haardracht van een karakter opvallend moet zijn of juist heel gewoon: weinig mensen zullen erbij stilstaan dat het haar een pruik is. En dat is een verdienste van de makers van het haarwerk. De handgeknoopte haarwerken zijn van écht haar en zijn daarom op het lijf geschreven van de acteur of actrice.

“Een haarwerk vervaardigen met de hand is heel arbeidsintensief”, vertelt Marcel, die aangeeft dat de pruiken van mensenhaar of buffelhaar worden gemaakt, in het buitenland. Marcel neemt het klantencontact voor zijn rekening. Partner Thomas istoneelkapper van beroep en samen vullen zij elkaar uitstekend aan. Hun collectie haarwerk is de grootste in Europa en in de entertainmentbranche wordt hier druk van gebruikgemaakt. Het gaat altijd om huur want de handgeknoopte haarstukken zijn zeer kostbaar. “De acteurs komen hier in het atelier passen”, licht Thomas toe. “De pruiken zijn daarna in elk gewenst kapsel te stylen of kappen. Precies behorend bij het karakter van de rol. “Dat werkt heel efficiënt want de speler zet zijn pruik af na de opnamen en hoeft zijn eigen haar niet telkens te laten stylen, wat veel tijd vergt.”

Een leuke wetenswaardigheid is dat de nieuwe Netflix-serie ‘The Empress’, over keizerin Sissi, werkt met 300 (!) pruiken van Atelier Perru. De lijst van bekende producties is behoorlijk, van TV-kantine tot Toren C en een keur aan andere producties. De niet van echt te onderscheiden haarwerken kunnen voor elk doel in de entertainmentsector worden gehuurd.

Meer informatie is te lezen op de website www.atelierperru.com.