Het Rotterdams Philharmonisch orkest is een van de meest prominente orkesten van Nederland.

Het werd opgericht in 1918 en is inmiddels uitgegroeid tot een internationaal fenomeen. Ook tijdens de lockdownperiode hebben we initiatieven voorbij zien komen van online concerten in combinatie met verschillende musicalvocalisten, het Musical meets Opera staat ook nog vers in het geheugen. Maar vrijdag 1 april mocht het dan eindelijk allemaal weer live en werd er ook direct groots uitgepakt. Ahoy Rotterdam was volgepakt met muziek én filmliefhebbers. Het orkest speelde live de score van de film The Lion King, de beelden op een kolossaal scherm boven hen.

De dirigent is Clement Ishmael. Clement is niet alleen de dirigent maar ook componist en arrangeur. Bekend van het begeleiden van onder andere musicalproducties op West End (UK) zoals Five guys named Moe en het West End Gospel Choir, een graag gezien optreden op West End Live.
Zijn opera Grazyna is te zien geweest in de Royal Opera House’s Lindbury Studio en zijn meest recente bijdrage, voor het London Piano Trio is opgevoerd in Cardogan Hall.

Als dirigent heeft hij een rustige ‘slag’ en weet hij het orkest in goede banen te leiden. Met voor zich een scherm met de film en de aanzetmomenten plus de score op papier voor zich, maakt dat het eruit ziet als een complexe taak doch feilloos uitgevoerd.

Wanneer de film begint, de iconische opening en het orkest aanzet, rijst het kippenvel al direct en dat is niet meer weggegaan. Vooral de momenten van het aanzwellen van de muziek waarbij het hele orkest met volle kracht inzet zijn magisch en indrukwekkend. Dat er echte orkestliefhebbers in het publiek zitten blijkt wel in de pauze. De belangstelling voor het podium met alle nog aanwezige instrumenten is groot en mensen maken selfies en wijzen en doen.

Na de pauze blijkt dan toch niet alles feilloos, de instart gaat mis en Clement legt na een aantal twijfelachtige akkoorden het orkest stil. ‘We start a new one’ roept hij en na een diepe zucht gaat de baton weer omhoog en vullen de prachtige klanken wederom de zaal. De entre’acte lijkt wel nóg grootser, magischer gebracht, wellicht door de iconische songs van o.a. Elton John (Can you feel the love tonight) en de, voor deze film, nieuw geschreven song ‘Spirit’ van Beyonce.

Een terechte staande ovatie van het publiek voor dit fantastische orkest, met al zijn musici en zijn dirigent Clement Ismael.
We kunnen niet wachten op een volgende gelegenheid en volgen dan ook op www.rotterdamsphilharmonisch.nl alle komende activiteiten.

Wil jij nog naar dit concert? Dan moet je snel wezen en jouw kaarten boeken op deze site