Stichting BOV trakteert ons al jarenlang op prachtige musicals. Niet voor niets wonnen zij zowel in 2016 (Petticoat), 2017 (The Wiz), 2018 (The Producers) als in 2019 (AIDA) de prestigieuze Amateur Musical Award voor “Beste Musical”. In 2020 stond de musical Oliver! op het programma, maar vanwege de pandemie moest de productie twee jaar worden uitgesteld. Nog eens twee jaar extra kunnen werken aan een productie na deze al 4 jaar durende winning streak, dat kan alleen maar heel veel goeds beloven! Musicalsites wilde dan ook maar wat graag bij de generale repetitie aanwezig zijn, om als een van de eersten te kunnen genieten van dit nieuwe spektakel. Én een spektakel is het geworden!  

De roman Oliver Twist is ongetwijfeld één van de bekendste werken van de Engelse schrijver Charles Dickens. Na vele verfilmingen en toneeluitvoeringen werd er in 1960 een musicalbewerking van geschreven door de Londense componist Lionel Bart. Dit werd een doorslaand succes (zo won de musical maar liefst 3 Tony Awards) en tot op de dag van vandaag is het één van de succesvolste en meest uitgevoerde musicals ter wereld. Oliver! vertelt het verhaal van Oliver Twist, een jonge wees die in de armoedige jaren dertig van de 19e eeuw opgroeit in een oud, somber werkhuis. De omstandigheden waarin hij leeft zijn erbarmelijk. Via enkele omzwervingen komt hij uiteindelijk in Londen terecht. Daar ontmoet hij de excentrieke Dodger, die hem voorstelt aan een bende vrienden die samen door de straten van Londen zwerven en hun onderkomen hebben gevonden in een verlaten riool. De bende staat onder leiding van Fagin, een boef die kinderen opleidt tot zakkenrollers. In ruil voor het gestolen geld biedt hij hen onderdak. Zal het Oliver lukken om aan deze hebzuchtige man te ontkomen? 

Speciaal voor deze voorstelling is de cast van stichting BOV aangevuld met jonge talenten van tussen de 8 en 12 jaar. Er is sprake van een dubbele kindercast (Voor de rolverdeling en om te zien welke kindercast wanneer speelt verwijzen wij je door naar de website van Stichting BOV: www.stichtingbov.nl).  

De generale repetitie verliep zeker niet vlekkeloos, maar hier zijn generale repetities nu eenmaal voor. Zo ging het niet altijd goed met het projectiescherm wat gebruikt wordt in het decor. Als het goed werkt is dit scherm een grote plus voor de voorstelling, het maakt dat er optimaal gebruik wordt gemaakt van het toneel en de illusie tot diepte wordt gemaximaliseerd. Ook met de microfoontjes ging het niet altijd goed, waardoor sommige solisten minder goed te horen waren. Buiten de technische zaken om viel op dat het schakelen tussen scenes soms sneller kan, zodat de vaart meer in de voorstelling blijft.  

Wanneer deze puntjes op i worden gezet, zal stichting BOV ongetwijfeld ook dit jaar weer meedoen voor de prijzen, want de productie is weer een pareltje geworden. De kostuums zijn prachtig en het decor is hoogwaardig, waarbij slim gebruik wordt gemaakt van decorstukken en projectieschermen om diepte en sfeer te creëren. En daarnaast barst het bij stichting BOV van het talent, maar dit hadden we in voorgaande jaren natuurlijk al lang gezien!  

Stichting BOV brengt Oliver! van 1 t/m 10 april in theater de Maagd in Bergen op Zoom.