De afgelopen dagen zagen wij twee keer: De koning sterft op Fontys. Gebaseerd op de absurdistische klassieker De koning sterft van Eugene Ionesco maakte Alexandra van Marken samen met Florian Slangen en de derdejaars musicaltheater Fontys een muzikale en fantasievolle voorstelling over oog in oog staan met de dood.

Het centrale thema werd aan het begin van het stuk in verschillende talen aangekondigd. De koning vertegenwoordigd ons allemaal. Het stuk toont ons gedrag en de wegen van het individu dat met zijn of haar einde wordt geconfronteerd. Schematisch zijn die opeenvolgende houdingen te onderscheiden wanneer men geconfronteerd wordt met een schokkende waarheid: ontkenning, opstand en berusting.

De koning sterft is een verhaal over een mens, die zal moeten sterven, omdat zijn omgeving daartoe besloten heeft. Dit sterven kan alleen lukken, als hij er zelf in gelooft. Tevergeefs zoekt de koning in zijn doodsnood bijstand in zijn omgeving.

De studenten moeten op een zoektocht zijn gegaan omdat dit stuk niet eenvoudig te spelen en te vertolken is, gezien het thema dat schokkend en aangrijpend is. De rollen worden over de top gespeeld maar zijn stuk voor stuk raak en vooral de angst voor de dood bij de koning is heftig en aangrijpend.

Behalve dat de studenten mooi spelen en prachtig zingen, bespelen een flink aantal ook nog eens een instrument en werden ze begeleid door Don Frints die tevens een actieve rol had in het stuk. Het is leuk om twee verschillende groepen te zien waarbij diverse speelwijzen zichtbaar zijn. Uiteraard moest iedereen zich aan het script houden, maar mocht er wel een eigen invulling aan geven.

Cast Huts:

Koning: Chris van der Lee
Koningin Ritsuko: Fiene Solinger
Koningin Oei: Fay de Klein
Zachar: Tristan van der Lingen
Doctor: Jessica Steinherr
Ikuko: Judith van der Wijst
Ensemble: Belle van der Pijl, Zoë Rijk, Ruben Santens, Floor Brüggenwirth

Cast Pot

Koning: Chris van der Lee
Koningin Ritsuko: Belle van der Pijl
Koningin Oei: Zoë Rijk
Zachar: Ruben Santens
Doctor: Jessi Steinherr
Ikuko: Floor Brüggenwirth
Ensemble: Fiene Solinger, Fay de Klein, Tristan van der Lingen, Judith van der Wijst

Creatives:

Muzikale leiding, piano en keyboard: Don Frints
Zangcoach: Peggy Hegema
Regieassistent en koorregie: Florian Slangen
Regie en script: Alexandra van Marken