Vanmiddag was het dan zover: de allerlaatste première van Harrie, dit keer met de voorstelling: ‘Zo vader, zo zoon’. Jon van Eerd stopt met het spelen van Harrie. Erg jammer, maar Jon van Eerd hangt zeker zijn musicaltenue niet in de kast. Samen met het Pretpakhuis gaat hij verder en is het voor het publiek afwachten waar hij hen in de toekomst mee gaat verblijden.

 

Vanmiddag mocht men nog van hem genieten tijdens deze première. En wat heeft het publiek genoten, dat kan ook niet anders want Harrie Vermeulen maakt wederom weer de gekste avonturen mee. Dit keer staat het liefdesleven van zoon Harrie Vermeulen junior, gespeeld door Joey Schalker, in the spotlight. De personal assistent Charissa Oudehand (Nandi van Beurden) van Harrie jr wil toch graag iets meer zijn dan alleen zijn PA. Ze is hartstikke verliefd op hem en probeert dan ook om op allerlei manieren op te vallen bij Harrie jr. Harrie senior ziet dit totaal niet zitten en doet er dan ook alles aan om Charissa in de weg te zitten en Harrie jr verliefd te laten worden op een andere dame. Die andere dame is Kikki de Jong, gespeeld door Suzanna Pleiter, die werkt in het restaurant onder de flat waar de familie Vermeulen woont. Met de hulp van buurman Rinus Broos, gespeeld door Arie Cupé, probeert Harrie zijn doel te bereiken en schuwt geen enkel middel om Charissa uit de familie te houden.

De hilariteit die Jon van Eerd hiermee weer neerzet is weergaloos. Door zijn vaste team van Joey Schalker, maar ook Arie Cupé maakt het een heerlijke voorstelling, voeg daar een snufje nieuw aan toe met behulp van Nandi van Beurden en Suzanna Pleiter en het is weer een feestje om naar te kijken en een avond heerlijk te lachen.

In het begin van de voorstelling moet je als kijker er even in komen. De spelers nemen allerlei rollen aan en het is wat onrustig op het toneel en wordt het verhaal gezet. Als het spel op de wagen komt, vallen de puzzelstukjes in elkaar en geeft de cast vol gas met allerlei verwikkelingen tot gevolg.

Wat kan je nu nog schrijven over Jon van Eerd? Hij blijft super sterk als Harrie en neemt in stijl afscheid met een van de beste, zo niet de beste uit deze serie.  Jon van Eerd zoekt eerst de cast bij elkaar voordat hij daadwerkelijk aan het stuk kan gaan schrijven. Hij leert eerst de castleden kennen om daarna als het ware de rol om hen heen te schrijven. Voor Nanid van Beurden en Suzanna Pleiter is dit hun eerste komedie maar beide dames hebben wel komische rollen gespeeld in musicals.

Dit is Nandi van Beurden eerste rol als ‘gemene’ actrice. Ze heeft sinds de eerste doorloop flink geoefend om ‘the bitch’ te spelen. Als ze in haar beleving hier al in geslaagd was, was daar regisseur Caroline Frerichs daar om haar te zeggen nog wat extra bitchy te spelen . Hierin is zij zeker geslaagd. Haar acteren, gecombineerd met de non-verbale blikken, maakt dat zij deze rol met volle overtuiging neerzet. Daardoor is het mooi om de ontwikkeling te zien hoe haar boosheid voor Harrie sr groeit en ze vecht voor haar liefde voor Harrie jr.

De rol van Suzanna Pleiter, die Kikki speelt, staat daar als totaal contrast op de rol van Charissa. Suzanne Pleiter speelt ontwapenend en is absoluut de perfecte schoondochter die elke moeder en vader voor hun kind maar kunnen wensen. Suzanne zet dit positieve zonnetje in huis met glans neer. Na haar nominatie voor aanstormend talent bij de Musical Awards zet ze die lijn voort in deze komedie.

Arie Cupé is een vaste factor in veel voorstellingen van Harry en kon met zijn heerlijke droge humor en als side kick het publiek weer heerlijk vermaken. Arie Cupé is altijd het haasje bij Harry maar hij speelt deze rol als geen ander. Harry brengt hem steeds in de problemen maar de tandem Jon van Eerd en Arie Cupé is ongeëvenaard. De scene van twee Zweden,  die Arie Cupé met Jon van Eerd speelt, die een deal komen sluiten met Harrie Junior is subliem gespeeld en neergezet.

Joey Schalker is de oorzaak van veel strijd en rivaliteit en heeft dat in zijn rol van Harrie Junior niet door. Joey speelt de onschuld met verve en laat zich in stijl inpakken door Charissa Oudehand die hem dreigt op te vreten. Juist die naïviteit speelt Joey Schalker als geen ander totdat het ook voor hem te ver gaat.

Het decor van de voorstelling mag ook zeker niet vergeten worden. Het is mooi hoe er gespeeld wordt met licht en kunst en er binnen dezelfde setting een gehele voorstelling wordt gespeeld. Het appartement waar alles zich afspeelt is werkelijk schitterend vorm gegeven.

Na afloop van de voorstelling wordt de cast, maar vooral van Eerd verrast door de komst van André van Duin. Van Duin overhandigt een geëmotioneerde van Eerd een prachtige award voor 750.000 theaterbezoekers voor alle voorstellingen van Harry. Voor Van Eerd is het een goede beslissing, maar toch gaat Harrie hem aan het hart en zal hij hem zeker missen.

Wilt u ook genieten van de hilariteit van Harrie? Kijk dan op www.harrievermeulen.nl voor meer informatie. De voorstelling speelt nog tot begin april 2023 in het gehele land.

Foto’s en tekst: Marloes Romeijn
Video: Rob de Haan