Maastricht staat bekend om de vlaai, de euro en André Rieu. Dat Rieu niet het enige talent is dat rondloopt in Maastricht bleek afgelopen vrijdag toen Lewieke! in première ging. Lewieke! is de dialectversie van Oliver! Of je zonder kennis van het Maastrichts dialect naar deze voorstelling moet gaan? Zonder twijfel: ja. Deze klassieker ontroert in elke taal.

Lewieke!

Lewieke! is een bewerkte versie van Oliver!, een Britse musical uit 1960 met muziek en teksten van Lionel Bart, geproduceerd door Cameron Mackintosh en gebaseerd op de roman Oliver Twist an Charles Dickens. Producent en regisseur Peter Noten heeft jaren onderhandeld om deze klassieker te mogen brengen. De vertaling is aan de hand van Phil Dumoulin, de kostuums door Huis Baeyens en decor door Scenic Projects in Londen zorgen ervoor dat je niet het idee hebt dat je naar een productie van een maand, maar van een heel seizoen kijkt. Het bijzonder hoge niveau van talent op het podium versterkt dit gevoel.

Jubileum.

Het Mestreechs Volleks Tejater, opgericht door Huub Noten, viert dit jaar het 40-jarig jubileum met Lewieke! Deze productie is twee jaar uitgesteld, eindelijk mogen cast en crew laten zien waarom dit gezelschap al hun producties avond aan avond uitverkopen.
In de cast schitteren enkele bekende Maastrichtenaren zoals Eric Jaspers als Filoe (Fagin), Marie-Ange Castermans, Jan Janssen en oud-directeur van dit theater Jean Boelen. Deze ‘kemediespeulers’ krijgen de lachers op hun hand door de sterke regie en vertaling die ook voor de nodige zelfspot voor zowel zichzelf als de stad zorgt. Je zou denken dat de keuze qua casting beperkt is daar het om een dialect voorstelling gaat. Naast een bak aan jong talent in het weeshuis en de bende van Filoe een zien we onder andere vaste waarden van dit gezelschap Egied Cratsborn als Jeu Cretz (Bill Sykes) schitteren en is de solo van Annemarie Kaanen als Nancy de reis naar Maastricht en gehele prijs van je ticket waard.

Ongekend talent

De jonge Lewieke wordt deze avond gespeeld door Dorian Haine. Als hij niet om ‘food’ of ‘soep’ maar om ‘vlaoj’ vraagt weet je dat je hier met een mannetje te maken hebt dat deze avond je hart gaat veroveren. Hetzelfde geldt voor Levy van Dijk als Bèrke Batteraof (Artfull Dodger) en later de rest van de bende van Filoe. Vooral het speelplezier en trots daar te mogen staan vallen op.
Naast al het talent in de rollen, jeugdcast en ensemble, schittert er nog iemand. Funz, de Bullterriër die de rol van Blauw Pups mag vertolken. Zijn toneelbaas Egied Cratsborn wordt hierin bijgestaan door Lieke Waajen. Lieke viert zelf haar 12,5 jarig jubileum bij het Mestreechs Vollekstejater met de rol van Charlotte en als hondentrainer. Zo mag ze haar passie van dansen en werken met honden combineren. Dit is een mooi voorbeeld van de kracht van dit gezelschap: bij werkelijk iedereen wordt het beste van talent en passie naar boven gehaald onder leiding van Peter Noten. Zijn vader en oprichter zal elke avond op een ere plaatsje hoog in het theater aanwezig zijn en waken over zijn Mestreechs Volleks Tejater en dan met name over zijn kleindochter als Grummel en zonen achter de schermen. Gruuts es mèr zien kin.

Tickets

Pick a pocket or two? Nee, pick a ticket or two: tickets voor Lewieke! zijn verkrijgbaar via www.theateraanhetvrijthof.nl Je hebt nog tot en met zondag 28 november de kans om deze klassieker te zien.

Verslag en foto’s: Gaby Lejeune