12 jaar geleden, op 30 oktober 2010, ging in de Theaterhangaar op het voormalig vliegveld van Valkenburg Soldaat van Oranje De Musical in première. Na vele mijlpalen was vandaag de 3124ste voorstelling en zagen al ruim 3,2 miljoen bezoekers dit spektakel. Kinderen geboren in het jaar van de première kunnen de voorstelling nu ook gaan zien en dat maakt het doorgeven van dit indrukwekkende verhaal aan deze volgende generatie nog specialer.

‘Soldaat’ is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van één van de grootste verzetsstrijders uit onze vaderlandse geschiedenis: Erik Hazelhoff Roelfzema. Aan het begin van de oorlog ontsnapt Erik naar Engeland van waaruit hij zendapparatuur naar Nederland smokkelt en als piloot betrokken is bij bombardementen op Duitsland. Hij wordt adjudant van Koningin Wilhelmina en ontvangt voor zijn verzetswerk al tijdens de oorlog de Militaire Willemsorde, de hoogste Koninklijke onderscheiding.

Bij binnenkomst in de zaal wordt op het doek een in memoriam getoond van Erik’s weduwe Karin Hazelhoff Roelfzema, zij overleed op 6 oktober jongstleden op 93-jarige leeftijd.

Vanaf het begin is het publiek (al dan niet opnieuw) geboeid, geraakt en overdonderd. Het indrukwekkende verhaal, prachtige toneelbeeld en de meeslepende muziek zorgen ervoor dat je helemaal wordt meegezogen in de vaak moeilijke keuzes die gemaakt moeten worden. Van onbezorgde student tot verzetsstrijder, van verliefdheid tot relatiebreuk, het kiezen voor jezelf, je vrienden of de vijand. De cast geeft de impact van de Tweede Wereldoorlog op deze verschillende levels goed weer. Ze spelen moeiteloos, het is spannend, aangrijpend en met af en toe de nodige luchtige humor. Wat de voorstelling extra speciaal maakt en wat iedereen die nog niet is geweest misschien al weet, is dat het publiek op een draaischijf zit zodat er nog snellere decorwisselingen plaats kunnen vinden. Ook zorgen diverse schuivende panelen ervoor dat er heel klein gespeeld kan worden, maar daarentegen je aan de andere kant ook druk heen en weer aan het kijken bent als ze bijvoorbeeld op het strand zijn en je tegelijkertijd ook de zaal van het Kurhaus in kunt kijken. 
De projecties met historische beelden, de echte motoren evenals dé Dakota waarin Koningin Wilhelmina haar rentree maakt, maken deze voorstelling mede tot een parel die je eigenlijk gewoon gezien moet hebben.

Zoals gebruikelijk na een jubileumvoorstelling kreeg het publiek de traditionele jubileummok en patat.
Cast:

Erik: Alex van Bergen
Koningin Wilhelmina: Barbara Pouwels
Charlotte – Cathalijne de Sonnaville
Van ’t Sant – Raymond Paardekooper
Anton – Bart van Veldhoven
Fred – Folkert van Diggelen
Chris – Jim Leijen
Bram – Eli ter Hart
Paul – Jochem Smit
Victor – Johnny Barendsen
Ada – Julia Lammerts
Tessa – Dominique de Bont
Tickets voor de voorstelling t/m maart zijn verkrijgbaar soldaatvanoranje.nl of 0900-1324 (45 cpm)

Verslag: Rosalie Kyvon
Foto’s: Peggy de Haan