Vandaag is bekend geworden welke theaters genomineerd zijn voor de VVTP Theater van het Jaarprijs 2023. Op 29 januari 2024, tijdens de grote theaterbeurs, wordt bekend welke twee theaters de Grote en de Kleine Stoel zullen ontvangen.

In de categorie grote theaters, meer dan 450 stoelen, zijn Oude Luxor Theater Rotterdam, DeLaMar Amsterdam, Chassé Theater Breda, Schouwburg Amstelveen, Theater De Veste Delft, De Kom Nieuwegein en Theater de Stoep in Spijkenisse genomineerd.

In de categorie kleine theaters, minder dan 450 stoelen, zijn Walhalla theater Rotterdam, Westland theater de Naald Naaldwijk, De Muze Noordwijk, Theater de Speeldoos Baarn en Diligentia Den Haag genomineerd. De zeven grote en vijf kleine theaters zijn op de dag van de nominaties verrast met een taart waarop het heuglijke nieuws stond geschreven.

‘We hebben in Nederland prachtige theaters,’ laat Boris van der Ham, de voorzitter van de Vereniging Vrije Theaterproducenten, weten. ‘Het is geen geheim dat de theaters moeilijke jaren achter de rug hebben. Maar we zien gelukkig weer een toename van het publiek. Dat is ook mede te danken aan de theaters zelf. En ook wij blijven ons daarvoor inzetten.’

Sinds 2010 reikt de VVTP de Theater van het Jaarprijs uit. De leden hebben alle theaters in Nederland beoordeeld aan de hand van verschillende criteria op het gebied van communicatie, uitstraling en gastvrijheid van het theater, ondernemerschap en de kwaliteit van samenwerking tussen theater en producent.

De prijs wordt uitgereikt tijdens de jaarlijkse VVTP Theaterbeurs die op 29 januari 2024 plaatsvindt in Theater De Kom in Nieuwegein. De winnaar neemt een speciaal vervaardigde stoel, ontworpen door Carla Janssen Höfelt, in ontvangst en geeft de Grote of Kleine Stoel een jaar lang een mooie plek in het theater.