Als Musicalsites mogen wij aanwezig zijn bij diverse opleidingen waar talenten hard werken tijdens hun studie om later op het toneel te mogen schitteren. Wij waren gisteravond te gast bij de Integratie Concerten gegeven door studenten van Muziektheater studiejaar 3  van Codarts Rotterdam. Het Integratie Concert is een voorstelling waarbij de student vier nummers brengt. Het leuke van de IC is dat het een bonte rij van stijlen is waar de studenten hun IC mee maken. Die verscheidenheid maakt het ook zo boeiend en er is geen rode draad in het concert.

Dit keer was de beurt aan Joris Braster, Niek van der Deijl, Daan van Dalen, Iris Verhoek, Klaas Bets, Lakshmi Gajadin en Wijnand Gomes die in hun solo’s vier nummers brachten die ze zelf uitgekozen hadden en die voorzien hadden van mooie elementen waardoor het nummer nog beter toch zijn recht kon komen. Ze werden begeleid door een vierkoppige band. Iedereen helpt met elkaars IC. Tijdens de optredens, maar ook tijdens het op- en afbouwen tijdens de pauzes. 

Het enthousiasme voor hun opleiding komt goed over op het publiek, dat is wat het zo leuk maakt om naar te kijken. Er waren zelfs studenten bij die zelf een nummer hadden geschreven. Wat er dan ontstaat is een schitterend en gevarieerd pallet van diverse nummers en muziekstijlen van Nederlandstalig tot swingende nummers die helemaal opgetuigd werden met mooie choreografieën en lichteffecten. 

Vanwege Corona was dit onze eerste kennismaking met deze klas en die is goed bevallen. Volgende week mag de andere helft van de klas en wij kijken er al naar huis, want het is een zeer talentvolle klas. 

Codarts Muziektheater

Bij de bachelor Muziektheater van Codarts staat de ontmoeting tussen theater, dans en muziek centraal. Codarts leidt autonome vocal performers op: uitvoerende en co-creërende professionals, die muziek, zang, spel en beweging samen weten te brengen. Vanuit de ambachtelijk muzikale en spelmatige liedinterpretatie in het 1e jaar gaat de student naar een passende theatrale integratie in het 4e jaar. Daarnaast worden er vakken als spraak, tekstanalyse, ensemble, kunst in context en muziek-, musical en theatergeschiedenis gegeven. In veel vakken staat stijlen onderzoek centraal.

Ook vakken op het gebied van gezondheid, educatie en ondernemen hebben een plaats in het curriculum. Het onderwijs richt zich met een brutale nieuwsgierigheid op het nationale en internationale werkveld: van muziektheater, jeugdmuziektheater, hedendaagse opera, kleinkunst en popperformances tot kleine en grote musicals.

Codarts Muziektheater beschikt over een groot netwerk in dit werkveld. Codarts leidt vocal performers op die een verhaal kunnen vertellen passend bij het eigen talent, maar zich tegelijk bewust zijn van de maatschappij waar ze deel van uitmaken. Bijgestaan door hun docenten, gaan de studenten op onderzoek uit om zich volledig te bekwamen in spel, zang, beweging, muziek en theater. Uiteindelijk zal de student aan het einde van de opleiding in staat zijn om al deze disciplines te integreren en toe te passen binnen diverse stijlen.