Dat de theaterbranche als geen ander sterk kan staan in moeilijke tijden blijkt wel uit alle initiatieven die we hebben zien ontstaan tijdens de donkere tijd van de afgelopen anderhalf jaar waar in de theaters vaak niet meer dan het Ghostlight scheen… Online concerten, zelfs een hele nieuwe musical (Ratatouille) via Tik Tok en veel huiskameropnames en interviews van artiesten, om maar de connectie met hun publiek te behouden en op zoek te blijven gaan naar datgeen dat hen drijft; die spotlight en shinen in wat ze het liefste doen: optreden! 

Voor (leden van) amateurverenigingen is dat niet anders geweest. Vaak een productie waarvoor ze al begonnen waren met repeteren twee, drie keer moeten uitstellen of voor sommige het moeten laten bij een optreden tijdens het Amateur Musical Award-concert eerder dit jaar toen de deuren van het theater op een kier gingen en het ‘weer even mocht’. Niet alleen in Nederland maar wereldwijd zijn de gevolgen van de pandemie duidelijk zichtbaar binnen de culturele sector en staat het water voor velen aan de lippen.

MTI (Musical Theatre International), de grootste uitgeverij van musicals ter wereld, zag dit ook en zij zijn daarom een uniek project gestart: All Together Now! In het weekend van 12 t/m 15 november spelen wereldwijd, tegelijk, 2500 groepen in 40 landen een musicalconcert ‘All Together now!’. MTI’s COO John Prignano geeft aan dat de licentieaanvraag voor deze productie is aangepast zodat er geen limiet is voor aanvraag en echt elk theater deze ‘revue’ zoals hij het noemt kan uitvoeren.

Stichting De Maatjes i.s.m. AZOV (Abbekerk), Brassica Musicals (Heerhugowaard) en Westend incl. Westend Junior (Hoorn) heeft voor Nederland deze kans gepakt. Met deze drie grootste en meest gerenommeerde musicalverenigingen van West Friesland brengen zij, live begeleid door het Grand Circle Orchestra, musicalsongs ten gehore die men anders niet snel hoort bij amateurverenigingen. 


Vaak in het Engels gezongen komen de gewilde musicaltoppers uit Beauty & the Beast, High School Musical, Sister Act, Jekyll and Hyde, Mathilda, Waitress, Mamma Mia, Les Miserables, het is teveel om op te noemen.  De blokken worden aan elkaar gepraat, al dan niet op video, door leden van de verenigingen maar ook door megasterren uit het internationale vak. Alan Menken, Pasek and Paul, Harvey Fierstein (om maar met wat namen te gooien) delen hun visie op het theatervak en spreken woorden van hoop en verbinding. Maar Ineke de Geus (producent en regisseur) zou Ineke niet zijn als er zeker ook ruimte is voor eigen werk. Elke vereniging kreeg de kans om zijn komende productie te promoten met een nummer. We zien Jesus Christ Super Star bij AZOV op de planning, dr. Zivagho bij Brassica en West End gaat het tweeluik compleet maken met ‘Stil Verzet’.

 

Het publiek is uitzinnig en de artiesten op, onder en om het podium heen stuiteren ook van enthousiasme. Meeklappen hoeft niet gevraagd te worden, en het publiek houdt zich in om ook niet megahard te gaan meezingen. Hoewel de nummers natuurlijk zorgen voor een bepaalde sfeer, spat het van het podium. Het ene optreden nog verbijsterend mooier dan de ander. En zoals Ineke het mooi zegt in een van haar tussenkondigingen; het gaat bij amateur niet om het perfecte, of het snel en commercieel neerzetten van een productie. Het gaat om het samen zijn, samen doen wat je leuk vindt, en samen naar iets toe werken waar jij maar ook de mensen om je heen blij van worden. Na dan ook een uitgebreid dankwoord en curtain call, verdween de cast achter het toneeldoek en het publiek via de foyer weer uit het theater. Laten we met zijn allen hopen dat dit weekend, dit initiatief toch een beetje staat voor waar Live Aid in de jaren 80 ook voor stond; een beter wereld voor iedereen.

Mariska Steenbergen

er zijn geen afbeeldingen gevonden