Het enthousiasme en de passie zorgden bijna dat het dak van de gymzaal van een schooltje in Lunetten eraf vloog. De gedreven leden van de musicalvereniging Starlight Boulevard lieten op 12 februari horen dat de coronacrisis geen invloed heeft gehad om de kracht van hun stemmen. Ze brachten in deze perspresentatie een aantal nummers ter gehore en ze speelden een scène. Dit alles uit de musical ‘Foxtrot’, die ze op 21 tot 24 april in het ZIMIHC Theater Stefanus Utrecht op hopen te voeren.

Corona

Corona heeft veel onzekerheid gebracht in de theaterwereld en dat is deze groep ook niet voorbij gegaan. De vorige voorstelling, Pippin, heeft niet door kunnen gaan en veel van de repetities hebben in hun eigen huiskamer via Zoom en andere digitale middelen plaats moeten vinden. Niet optimaal zou je denken, maar deze groep is er vol voor gegaan en is niet gestopt met repeteren op het moment dat alle seinen op rood leken te staan. Nu ze weer een aantal keer live samen hebben mogen repeteren was het tijd om de pers alvast een voorproefje te geven van deze oer-Hollandse Nederlandse klassieker.

Foxtrot

De musical Foxtrot is in 1977Foxtrot geproduceerd door John de Crane en Gislebert Therens. In de oorspronkelijke cast zaten o.a. Willem Nijholt en Gerrie van der Klei. De teksten waren geschreven door de enige echte Annie M.G. Schmidt en de muziek was van Harry Bannink. Gek genoeg zijn de zware onderwerpen die in deze desalniettemin vrolijke en extravagante musical worden belicht nog altijd actueel. Daarom komt deze musical weer terug.

Het verhaal speelt zich af in de jaren dertig, in een verlaten nachtclub. Josien uit Klaaswaal, rechtstreeks uit de provincie-klei getrokken, verhuist naar de grote stad. Totaal niet voorbereid op dit leven komt ze terecht in een artiestenpension. De intellectuelen die ze daar ontmoet zijn echter niet zo intellectueel als ze zich voordoen. De zorgeloze revue getinte nummers van het variété duo Jerry en Loulou ‘schuren’ tegen de dreigende oorlog, fascisme, communisme en ‘de steun’ waar steeds meer mensen afhankelijk van werden. De donkere crisis wordt weggewuifd met veren en glitters. Want: ‘er is toch Niets aan de hand …?!’

De voorstelling

De voorstelling zal op 21 tot 24 april vier keer worden opgevoerd door twee verschillende samenstellingen van de cast. De rolverdeling verschilt dus op de verschillende dagen. Niet alleen om coronatechnische redenen is dit een goed idee, maar het doet ook recht aan de veelzijdigheid en het talent van de leden, die zich nu in meerdere rollen hebben kunnen verdiepen.

Al vanaf de eerste noot van de perspresentatie merk je dat deze groep er ontzettend veel zin in heeft. Ze lijken elkaar naar hoger niveau te tillen, want hoe langer de presentatie duurt, hoe beter ze worden. Ze gaven een voorproefje van o.a. de nummers ‘De dertige jaren’ en met klap op de vuurpijl het bekende nummer ‘Dansen op de vulkaan’. Stralend van oor tot oor wordt door de voorzitter van de vereniging de taart aangesneden: op naar de première!

Verslag: Jenny Evendijk
Foto’s: Mariska Stgeenbergen