Over iets minder dan een jaar gaat Musical De Tocht in Leeuwarden in première. De producent heeft vandaag de eerste drie hoofdrolspelers bekendgemaakt. Nandi van Beurden, Wolter Weulink en Thijs Meester zullen vanaf oktober 2023 de Elfstedentocht tot leven brengen. 

In oktober 2023 gaat de nieuwe Nederlandse Musical De Tocht in Leeuwarden in première. Ter gelegenheid van deze voorstelling wordt een speciaal theater gebouwd met een 360° ijsvloer van 2.000m2. De voorstelling gaat over vijf jeugdvrienden die een pact sluiten: “Later als we groot zijn, rijden we samen de Elfstedentocht”. Belofte maakt schuld, zeker nu één van de vrienden een geheim bij zich draagt en er meer op het spel staat dan enkel het halen van het kruisje. 

 

Nandi en Wolter spelen twee van de vijf vrienden. Nandi van Beurden is met hoofdrollen in The Sound of Music en Dagboek van een Herdershond een grote naam in de musicalwereld. ‘Ik was zes jaar toen de laatste Elfstedentocht is geschaatst,’ zegt Nandi. ‘Ik kan me daar eigenlijk niets meer van herinneren, maar ben wel altijd geïntrigeerd geweest. De Elfstedentocht is onderdeel van de Nederlandse cultuur. Ik verheug me er enorm op om die Elfstedenmagie te voelen in het theater.’ 

Wolter Weulink, is bekend van onder andere Dolfje Weerwolfje, Het Verzet Kraakt en 14, het theater- spektakel over Johan Cruijff. Hij speelt de rol van Sjoerd en is al druk in voorbereiding. ‘In januari 2023 reis ik af naar de Weissensee in Oostenrijk om daar de alternatieve Elfstedentocht te schaatsen,’ laat Wolter weten. ‘Om me in te leven in het verhaal, maar ook om te trainen.’ 

Thijs Meester is tot nu toe vooral in Friesland bekend. In de afgelopen jaren speelde hij in veel Friese theatervoorstellingen en in kinderprogramma’s op Omrop Fryslân. Hij won een Gouden Gurbe, een soort Friese Oscar, voor zijn dubbelrol in Smorro. In Musical De Tocht speelt hij de rol van Jelmer, een elfsteden-veteraan die tegen beter weten in nog één keer de finish op de Bonkevaart wil halen. 

Musical de Tocht gaat op 1 oktober 2023 in Leeuwarden in première. De belangrijkste doelstelling van De Tocht is om de herinnering aan De Elfstedentocht voort te laten leven, ook voor de generaties na ‘ons’. De organisatie wil een musical maken om nooit te vergeten door een indrukwekkend verhaal te vertellen en gebruik te maken van de nieuwste theatertechnieken. 

 

Kaarten zijn te koop via www.mu-sicaldetocht.frl

Bio Wolter Weulink:  

Wolter studeerde Muziektheater aan het conservatorium in Arnhem. Hij studeerde in 2013 af met een zelfgeschreven solovoorstelling, die hem een finaleplaats opleverde op het Groninger Studenten Cabaret Festival. Sindsdien is Wolter werkzaam in het theater als acteur, zanger en muzikant. Hij speelde in de met een Zilveren Krekel bekroonde voorstelling Dissus, verdwaal mee in de Odyssee van Kwatta Jeugdtheater en was te zien in o.a. Dolfje Weerwolfje en Dummie de Mummie van Rick Engelkes Producties. Daarnaast vertolkte Wolter de rol van Derk Smoes in theaterspek- takel Het Verzet Kraakt. In seizoen 2018-2019 was Wolter te zien in All Stars de musical. In 2020 en 2021 speelde hij een rol in de voorstellingen van Meneer Monster. Op TV was Wolter te zien in o.a. Dertigers en Het Geheim van Sint Maarten. Ook werkt Wol- ter als toetsenist en pianist. Zo trad hij op met popartiest Merol en was hij onderdeel van de Tante Joke Karaoke Band. Wolter brengt muziek uit onder zijn eigen naam en is op het mo- ment te zien in 14, het Theaterspektakel, over het leven van Johan Cruijff. 

Bio Nandi van Beurden: 

In 2021 won Nandi de televisiezoektocht ‘Op zoek naar Maria’ (AVROTROS) en mocht daarmee de hoofdrol vertolken in ‘The Sound of Music’. Zij studeerde in 2015 al af met deze rol aan het Fontys Conservatorium. In 2016 speelde ze in ‘Disney’s Beauty and the Beast’ als ensemble en understudy Belle. Na een jaar in Duits- land te hebben gespeeld bij Mary Poppins in het ensemble en als understudy Winifred Banks, keerde ze terug naar Nederland voor ‘Was Getekend, Annie M.G. Schmidt’ als ensemble en understudy Jonge Annie (2017-2019). In 2019 speelde zij afwisselend de rollen Amélie, Gina en Amandine/Philomene in ‘Die Fabelhafte Welt der Amélie’ in München. In 2020 was Nandi korte tijd te zien als Ireen Allooy in ‘Hello, Dolly!’ Ook speelde zij in Dagboek van een Herdershond en dit seizoen speelt ze in Zo Vader, Zo Zoon. Ze won in 2021 ‘Op zoek naar Maria’ (AVROTROS). Ook heeft ze de Nederlandse stem in- gesproken van Prinses Barbara in de bioscoopfilm ‘My Sweet Monster’ en van Pepa Madrigal in de Disneyfilm ‘Encanto’. Daarnaast speelde ze een gastrol in de serie IRA: The Spectacular. (VPRO/PUPKIN) 

Bio Thijs Meester: 

De afgelopen jaren schitterde Meester in tal van Friese voorstellingen waaronder Elk sines, De wylde boerinne en het Kollumer Oproer. In 2017 kreeg hij voor zijn rol in het kinderprogramma Kening Hert & Harry Hazze van Omrop Fryslân de tv-prijs Circom, de belangrijkste Europese prijs voor een regionaal televisieprogramma. Zijn grote doorbraak kwam tien jaar geleden toen hij een Gouden Gurbe, een soort Friese Oscar van de iepenloftspullen, won voor zijn dubbelrol in Smorro, een persiflage op Zorro. 

Foto: Lucas Kemper