Zo langzaamaan beginnen de live theater initiatieven daar waar mogelijk is weer te ontstaan. In verschillende theaters zien we musicalconcerten en soms al kleine voorstellingen. Ook wordt langzaam bekend welke producties wanneer weer gaan beginnen. Zo hoorden we al dat Tina The Musical in september opnieuw begint en Annie de Musical weer gaat toeren vanaf november dit jaar.

De voorstelling ‘Haal het doek maar op’ van De Graaf en Cornelissen maakt ook een doorstart. Weliswaar met de nodige aanpassingen voor deze tijd, meer in concertvorm waarin o.a. Mariska van Kolck op schnabbeltoer gaat. Van Appelscha tot Zierikzee, met liedjes uit de jaren 60, 70 en 80. Laatstgenoemde brengt dit weekend een voorproefje van onder andere deze productie tijdens een Dinnershow in De Avenue.

De Avenue in Breda is een brasserie/evenementenlocatie die naast Dinnershows ook andere evenementen verzorgd. Het ‘Aan tafel met Mariska van Kolck’ is een eenmalige unieke activiteit, om ook het musicalpubliek kennis te laten maken met deze locatie. Onder het genot van een drie-gangen diner gevormd door ‘Mariska’s menu’, krijgt het publiek nummers voorgeschoteld uit het repertoire van Mariska.

De zaal is opgesteld met sober, doch sfeervol meubilair en de tafelsettings variëren van 1 tot 6 persoons tafels. Vooraf heeft men kunnen kiezen voor een al dan niet drankarrangement, welke door bediening aan tafel wordt geserveerd. Alle ingrediënten voor een complete avond genieten. Mariska komt in 3 delen met een ‘showblok’ tussen de menugangen door. Zij vertelt anekdotes uit het vak, hoe ze begonnen is als klassiek geschoold balletdanseres, haar eerste auditie waarbij ze de hoofdrol in de Duitse A Chorus Line kreeg en hoe Joop van den Ende het onmogelijke voor elkaar kreeg toen zij zowel bij Joop (Moeder ik wil bij de Revue) als bij Albert (Sonneveld) mocht spelen. Deze anekdotes worden afgewisseld met liedjes uit Sonneveld, de Rudi Carrelshow, en Connie van den Bos. Liedjes die haar persoonlijk raken, aldus Mariska.

Tijdens de pauzes waarin het eten werd geserveerd kon het publiek op schermen beelden zien die in elkaar waren gemixt uit verschillende tijden en producties van Mariska. We zagen beelden uit Beauty and the Beast, Chigaco, maar ook het optreden tijdens Musicals in Ahoy van de Jantjes. Dit zorgde dat je continu in het musicalgevoel bleef.

Echter moet ook gezegd dat niet alles even vlekkeloos verliep. De techniek was kennelijk niet zo vaak geoefend want de instarten waren meermaals te hard of verkeerd getimed.  Lief moment was toen zij haar petezus naar voren riep om samen het ‘omdat ik zoveel van je hou’ te zingen.

Een andere gast die kwam zingen was Babette Sonderman. Babette zorgde voor het wat meer hedendaagse musicalgeluid door haar vertolking van ‘Burn’ uit Hamilton en in een later blok nog ‘She used to be mine’ uit Waitress. Deze zingende logopediste was al wel bekend in (amateur) musicalland maar kreeg nu een mooie kans om van haar te laten horen en deed dit ook met zekere overtuiging.

 

Waar tegenwoordig de voorstellingen vaak juist ingekort worden zodat er zonder pauze gespeeld kan worden, of twee voorstellingen op een avond aangeboden kunnen worden, nam Mariska alle tijd. Het was al ruim na tienen dat het toetje werd geserveerd en de schnabbelmedleys aan de beurt kwamen. Voor nummers uit Mariska haar soloprogramma’s van onder andere The Carpenters, Moviestars en het Nederlandse lied ging de muzieklessenaar op zij en zag je waar Mariska in uitblinkt; publiek vermaken met volkse meezingers. Het was voor het publiek zeer moeilijk om nog te blijven zitten, en ook Mariska leek van geen ophouden te weten. Het was dan ook vlak voor middernacht dat het echte laatste nummer (uiteraard van Hazes) door de Avenue heen schalde en Mariska iedereen bedankte die gekomen was en geholpen had. “Even mijn gympen aantrekken en dan spreek ik jullie zo”, aldus Mariska. Dit hebben wij niet meer afgewacht maar we weten zeker dat de Brabantse nachten in Breda zeker nog steeds lang duren…

Mocht u nu enorm spijt hebben dat u dit gemist heeft? Op zondagmiddag 6 september staat Mariska nogmaals in De Avenue.

Kijk voor meer info op www.de-avenue.nl

Verslag en foto’s: Mariska Steenbergen

Lees ook:
In ‘t klein met Vajèn van den Bosch en Steven Roox

er zijn geen afbeeldingen gevonden