Gisteravond ging de musical Spring Awakening in première in theater DeLaMar West, een gloednieuwe culturele hotspot in de Amsterdamse wijk Bos en Lommer, waar de ontwikkeling van eigentijdse musicals met nieuwe talenten centraal staat. Spring Awakening is een productie om vooral de mensen van de theateropleidingen die nét hun opleiding hebben afgerond (of stage lopen) een kans te geven om in het professionele theater hun eerste stappen te zetten. De cast bestond grotendeels uit tien jongvolwassenen: zowel net afgestudeerden als ook stagiaires. En die jongeren gaven direct hun visitekaartje af. De energie spatte van het toneel af, maar tegelijkertijd wisten ze ook te ontroeren. De jongeren kregen ook prachtig tegenspel van Ad Knippels en Wieneke Remmers die soms zelfs bij het publiek het bloed onder de nagels vandaan wisten te halen.

Spring Awakening is een aangrijpende rockmusical met een mooie boodschap over vrijheid en hoop, geïnspireerd door Frühlings Erwachen van Frank Wedekind. De muziek is van Duncan Sheik en de scenario- en liedteksten zijn van de hand van Steven Sater. Spring Awakening biedt een goede afwisseling tussen humor en drama met prachtige teksten die garant staan voor spetterende spektakel.

 

De weg van de kinderen naar volwassenwording zit vol emoties en ontluikende seksuele gevoelens waar ze niet mee om weten te gaan, enkel omdat niemand ze dat geleerd heeft. Alle jongeren in Spring Awakening worstelen met zichzelf en de boze buitenwereld. Iedereen zit in een keurslijf van verwachtingen waar de jongeren proberen uit te breken. Dat komt ook terug in de kleding die door middel van een soort korset om het lichaam gespannen is. De jongeren struikelen, vallen en breken door barrières heen. Het gaat fout, het doet pijn. De thematieken zijn universeel. Het zoeken naar je eigen identiteit en het verzet tegen de gevestigde orde, zoals ouders, leraren en geloof is van alle tijden. Spring Awakening is rauw en eigenzinnig en komt elke keer weer binnen bij bezoekers van deze mooie en ontroerende musical met muziek van nu en een verhaal van toen dat nog steeds actueel is voor een hoop jongeren.

Het verhaal van Spring Awakening is breekbaar, met muziek die opzwepend is in een aantal nummers waarbij de emoties van jongeren perfect tot uiting komen. Het lijkt wellicht makkelijk om een musical als Spring Awakening te spelen, maar juist een uitgekiende balans van emotie, spel en muziek maakte dat het verhaal helemaal binnenkwam.

Het feit dat alle voorstellingen nu al zijn uitverkocht, geeft aan hoe diep deze musical bij velen in het hart zit. De uitspatting van emoties en kracht bij bijvoorbeeld ‘Totally Fucked’, de intensiteit bij ‘I Believe’ en ‘The Word of Your Body’ en de ontlading bij ‘The Song of Purple Summer’ gaven aan dat iedereen met hart en ziel aan deze productie heeft gewerkt. Zang, spel en dans waren absoluut af en doordat er geen vrijwel decor was en er alleen ruimte was voor het verhaal, slaagde de cast erin om het verhaal dicht bij het publiek te brengen.

De volledige cast (op alfabetische volgorde) van Spring Awakening bestaat uit: Aniek Venhoeven (Ilse), Bas van Rijswijk (Ernst), Bente Mulan Nanayakkara (Thea), Dave Rijnders (Melchior), Juul van de Laar (Moritz), Lot Berendse (Martha), Luuk Haaze (Hänschen), Shay Lachman (Otto), Sterre-Luna Zangirolami (Anna), Sterre Verschoor (Wendla) en Thijs Snoek (Georg). Ad Knippels en Wieneke Remmers spelen alle volwassen mannen- en vrouwenrollen. Deze OpusOne productie wordt geregisseerd door Koen van Dijk, de vertaling is van Daniël Cohen.

Opus One is er wederom in geslaagd om een prachtige voorstelling aan het publiek te tonen. Het is te hopen dat deze voorstelling gaat touren door het land, want veel meer mensen moeten de gelegenheid krijgen om deze Spring Awakening te zien.

Meer informatie vind je op de site van Spring Awakening