Gisteravond zagen wij in Theater De Stoep in Spijkenisse de voorstelling [Werktitel] van de Nieuwe Lichting. Nieuwe makers stellen het programma samen, bepalen de inhoud en creëren nieuw repertoire. De makers van de toekomst koppelen verhalen en thema’s uit hedendaagse musicals aan hun eigen verhalen. Ze verwerken de wereld waarin we nu leven en hoe we ons hiertoe kunnen verhouden in nieuwe teksten, nummers en choreografieën. De cast van deze nieuwe lichting 2.0 bestaat uit Shanice Redan, Lindy Zimmer, Cheyenne Herdigein, Jelle Verbogt, Iwan Oorburg, Jip Verdellen, Teuntje Post en Maggie Symonds.

De voorstelling bood een zeer divers aanbod met veel eigen verhalen, nieuw repertoire door nieuwe talentvolle schrijvers gespeeld door aanstormende talenten die samen deze nieuwe lichting vormen. Een musical over musicals met een mini musical over de modern interpretatie van musicals. Kan je het nog volgen? In de heerlijke voorstelling nam de energieke en talentvolle cast musical op de hak maar ook bloedserieus. Zo waren er veel referenties naar oud materiaal, werden bekende musicalnummers in een ander jasje gestoken én waren er prachtige nieuwe songs te horen en zien. En natuurlijk was er ook een draaischijf. Want is een musical zonder draaischijf eigenlijk wel een musical? Het mooie resultaat mocht er dan ook wezen in de vorm van solo’s en groepsnummers met strakke dansmoves. Diversiteit kwam zeer terecht ook aan bod. 

Het resultaat was een mooie avond waarbij duidelijk de nieuwe vormen van theatermaken aan bod kwamen en het publiek werd verrast met mooie nieuwe nummers. 

 

De voorstelling is nog maar twee keer te zien. 18 en 19 september worden de laatste voorstellingen gespeeld in DeLaMar West waarbij er op 18 september een nabespreking is met de cast van de voorstelling. 

Meer informatie vind je op de website van het DeLaMar Theater in Amsterdam.

Musicalmakers en De Nieuwe Lichting

MusicalMakers houdt van muziektheater en gelooft in de kracht van musical. Wij verrijken het theaterlandschap met het ontwikkelen van nieuwe, hedendaagse musicals door talentvolle makers. Om hiertoe te komen geeft MusicalMakers talentvolle tekstschrijvers, componisten en makers met of zonder ervaring binnen het musicalgenre de ruimte, tijd en verdieping om iets te ontwikkelen waar zij in geloven. De makers van de toekomst koppelen verhalen en thema’s uit hedendaagse musicals aan hun eigen verhalen. Ze verwerken de wereld waarin we nu leven en hoe we ons hiertoe kunnen verhouden in nieuwe teksten, nummers en choreografieën. 

De Nieuwe Lichting is een concept van Nanoek, Sterre Verschoor en Dominique de Bont, om net afgestudeerd  musicaltalent een podium te bieden. De samenstelling van de performers, de artistieke visie en de inhoud van De Nieuwe Lichting wordt in samenwerking met MusicalMakers gedaan. Het team staat onder artistieke leiding van Stephen Liebman en Anouk Beugels, die ook de regie op zich neemt. Roxana Verwey is regie-assistent en choreograaf. De muzikale leiding is in handen van Marco Hoving. De talentvolle makers die bestaande nummers bewerken en nieuw materiaal creëren zijn componist Jelle Hoekstra en schrijvers Giefa Boomdijk, Ryan Pinas, Lindy Zimmer en Cheyenne Herdigein.