Blijf niet staan, kom we gaan, naar het wonderland van mijn verbeelding. Stap erin en kijk rond in het land van je verbeelding. Kom en kijk naar het rijk, dat geschapen is door mijn gedachten. Je weet nooit wat je hier kan verwachten. Zingt Willy Wonka in de musical Charlie and the chocolate factory. Wat kan je als musicalbezoeker verwachten van het alom bekende boek van Roald Dahl, wat twee keer is verfilmd en in ieders geheugen is gegrift? Moet je als je de films hebt gezien nog wel naar de musical? Het antwoord is JA!

 

Het is een avond waarbij je daadwerkelijk wordt meegenomen in een land der verbeelding. Willy Wonka opent zijn mysterieuze chocoladefabriek voor de vijf gelukkigen die een gouden ticket weten te vinden in de wikkel van een chocoladereep. De jonge Charlie Bakker wil maar al te graag een van deze gelukkigen zijn. Hij droomt al jaren over snoep en zijn kans om de fabriek te bekijken. Al snel vinden vier andere kinderen uit welgestelde milieus een gouden ticket. Het gezin van Charlie is arm en de mogelijkheid om een reep te kopen is klein, toch blijft Charlie dromen. Tot ook hij een ticket vindt.  

Tijdens de première van de musical werd de rol van Charlie gespeeld door Noah Fontijn, wat een goede keuze. Deze kleine jongen doet groots aan. Zijn glimmende ogen, stralende lach en heerlijke humor doet het publiek smelten. Hij neemt je mee op zijn wonderbaarlijke reis, waar je door zijn speelse onbevangenheid zelf weer even kind wordt.

Charlie gaat samen met de vier andere kinderen de fabriek in. Hierbij wordt hij begeleidt door zijn opa Jacob, gespeeld door Peter van Heeringen. Wat een geweldige opa! De opa’s en oma’s van Charlie leven voor zijn geluk, maar iedereen wil een opa Jacob. Wat speelt van Heeringen de rol op een fantastische manier. Hij gaat helemaal mee in de onbevangen Charlie.

De vier andere kinderen hebben allemaal hun eigen persoonlijkheden. De vraatzuchtige Caspar, de hebberige Veruca, de competitieve Violet en de game verslaafde en drukke Joris. In totaal zijn er 42 kinderen die de afgelopen maanden keihard hebben geoefend om deze wondere wereld te mogen betreden en wat hebben ze het geweldig gedaan.

Willy Wonka, gespeeld door Remko Vrijdag, is mysterieus, apart, maar stiekem toch ook best heel grappig. De rol past hem goed, de kleine grapjes die de musical een heerlijke komische twist geeft waar het publiek goed op mee gaat. Daarnaast zijn daar ook zijn duistere bedoelingen waar Remko heel subtiel mee omgaat.

Geen musical zonder ensemble en dat is zeker bij deze musical het geval waar het backstage een drukte van belang moet zijn voor alle snelverkledingen want iedereen speelde diverse rollen.

En deze hele mooie show staat als een huis in het decorontwerp van Joris van Veldhoven. Alle scenes die je te zien krijgt zijn gebaseerd op kunstwerken van surrealistische kunstenaars of die daaraan verwant waren. Van de huiskamer van Charlie en zijn familie die vervolgens de lucht in gaat en transformeert in de fabriek van Willy Wonka tot snoepgoed en chocoladerivieren. Het is magisch!

De cast heeft daarbij de uitdaging om met dat immense decor  aan de slag te gaan want de verbeelding van dit decor is al groot maar de regie en de cast was van hoog niveau waardoor alles op zijn of haar plek valt.

Voeg daarbij het mooie lieve orkest, onder leiding van Jeroen Sleyfer, dat weer in de orkestbak zat, de rake vertaling van Thomas van Luyn en de regie van Jasper Verheugd die de uitdaging is aangegaan om van deze musical een hoogstaand stuk theater te maken voor jong en oud en het plaatje is compleet.

Musicalsites heeft op het puntje van haar stoel gezeten en genoten. Ook jij kan gaan genieten van Charlie and the chocolate factory, want de musical is nog tot en met maart te zien in het theater. Kijk om je nog meer te laten verwonderen naar onze foto’s en video.

Meer informatie over Charlie and the Chocolate Factory vind je hier.