De milieuproblematiek is iets wat momenteel het nieuws beheerst naast de energieproblemen die daarbij ook nauw verbonden zijn. Is dat probleem eenvoudig op te lossen? De Amazones houden met hun musical Wie de f*ck heeft dit gedaan?! het publiek een spiegel voor en leggen het probleem helder uit in een razendsnelle musical. Tijdens het Fringe Festival speelden zij in Theater DeLaMar West hun komische maar zeker ook confronterende musical,  Wie de f*ck heeft dit gedaan?!, die zeer eigentijds en indringend is.

Hasse wordt op een dag wakker en ziet tot haar grote schrik dat de stad Amsterdam onder water staat. Gekleed in haar snelle rode outfit gaat ze op zoek naar de oorzaak van deze crisis. De nietszeggende clichés van de betrokken partijen vliegen om haar oren en verder dan naar elkaar wijzen komen ze niet waarbij Hasse alle partijen, overheid, multinationals en consumenten als ultieme middel aan de oren in een een-op-een overleg trekt. Iedereen veegt zijn eigen pad schoon maar tot een oplossing komen de partijen niet, tot frustratie van Hasse. Men wijst naar elkaar en ondertussen wast men de handen in onschuld. De realiteit laat wat anders zien.

Dit verhaal wordt verteld met harde moderne muziek afgewisseld door ballads in de stijl van Yentl en de Boer die perfect past bij deze musical waarbij de werkelijkheid keihard duidelijk wordt gemaakt. Het kan zo niet verder en er moet wat gebeuren.

Het decor bestaat uit wit kartonnen vormen en kunstig gemaakt krukjes die meerdere doelen hebben. De verbeelding wordt geprikkeld en daarbij komt het doordringende spel en zang van deze cast bestaande uit Ayla van Summeren, Judith Boesen, Pepijn van den Berg en Willemijn Böcker. De decor en kostuums zijn  gemaakt door Quinten De Smedt en passen uitstekend binnen deze voorstelling.

Deze musical is razendsnel, komisch en absoluut niet belerend maar houdt wel een spiegel voor aan het publiek. Daarbij wordt ook het format van de ‘musical’ in het voetlicht gezet en openlijk door de cast besproken. De Amazones laten met deze musical zien dat ze in staat zijn een eigentijdse musical op de planken te brengen die fris en stimulerend is, maar absoluut niet zwaar op de hand is en je bij het verlaten van het theater je aan het denken zet.

Wie de f*ck heeft dit gedaan?!

Het is het jaar 2026. De klimaatproblemen lopen steeds verder uit de hand. Ecosystemen storten in, de wereld ligt in puin en Nederland staat grotendeels onder water. Hoe heeft het zo ver kunnen komen? En wie de f*ck heeft dit gedaan? De idealistische wereldverbeteraar Hasse start een zoektocht naar de schuldige, om diegene op te roepen tot radicale verandering. Ze ontmoet nietsvermoedende burgers, machtsbeluste wereldleiders en gewetenloze grootvervuilers. Wie is er schuldig? En hoe lossen we dit nog op? Wie de f*ck heeft dit gedaan?! is een tragikomische klimaatmusical, waarin de groeiende polarisatie in de samenleving onder de loep wordt genomen aan de hand van karikaturale personages, satirische scènes en indringende muziek.

De Amazones

Wie de f*ck heeft dit gedaan?! is een voorstelling van Muziektheatercollectief De Amazones, bestaande uit uit Ayla van Summeren, Judith Boesen, Pepijn van den Berg en Willemijn Böcker. Zij kennen elkaar van de opleiding Muziektheater aan Codarts Hogeschool voor de Kunsten in Rotterdam. Tijdens deze opleiding zochten ze elkaar al vaker op, omdat ze allemaal een grote drang voelen om maatschappelijk geëngageerde thematieken aan te kaarten. De Amazones maken zich namelijk ernstig zorgen over de klimaat- en ecologische crises en nemen allen ook deel aan klimaatacties. Ze kennen de wanhoop en woede die met deze thematiek gepaard gaat maar al te goed en willen daarom hun gezamenlijke verhaal vertalen naar vernieuwende en activistische muziektheatervoorstellingen.

Creatives

Tekst en muziek: Ayla van Summeren, Judith Boesen, Pepijn van den Berg, Willemijn Böcker
Kostuums en decor: Quinten de Smedt
Eindregie: Loulou Hameleers