In het Afas Circustheater in Scheveningen kwam vandaag een einde aan een bijzondere reis: de laatste voorstelling van Disney’s AIDA. Deze geliefde musical wist het publiek te betoveren met haar tijdloze verhaal en krachtige muziek. Echter, de nieuwe interpretatie van deze Broadway-hit bracht ook enkele opvallende veranderingen met zich mee. Het ontbreken van de iconische openingsliedjes “Het gaat altijd over liefde” en “Moed wordt altijd beloond” uit de oorspronkelijke Nederlandse vertaling zorgde voor discussie onder musical fans. Daarnaast vielen ook andere aanpassingen aan het script en de vormgeving op, waardoor AIDA dit seizoen het gesprek van de musicalwereld was.
 
 
De vernieuwde AIDA beleefde in april 2023 in Scheveningen zijn wereldpremière en trok al snel de aandacht van pers en publiek. In september van datzelfde jaar werd de cast namelijk verrast met de prestigieuze Gouden Ticket Award, ter ere van de 200.000 bezoekers die sinds de première de voorstelling hadden bezocht. In oktober 2023 vond bovendien een andere bijzondere gebeurtenis plaats: een mini-première van AIDA in Madurodam. Het miniatuur Circustheater werd omgetoverd met de bekende blauwe loper en minifiguren van de gasten, pers en cast.
 
 

Aida, de musical

AIDA vertelt het liefdesverhaal van Aida, de Nubische prinses, en Radames, een Egyptische legerkapitein, die verliefd worden in tijden van oorlog tussen hun landen. Wanneer Aida afdwaalt van het slagveld, ontmoet zij Radames. Aida wordt gevangen genomen, maar Radames spaart haar leven door haar als bediende aan zijn verloofde Amneris, de prinses van Egypte, te schenken. Te midden van de spanningen tussen de twee landen ontstaat er een beladen driehoeksverhouding tussen Radames, Amneris en Aida, zoals bezongen in het bekende nummer ‘’Te ver gegaan’’.
 
Radames’ vader Zoser, de minister van Buitenlandse Zaken, wil zijn zoon kosten wat het kost op de Egyptische troon zien. Hij zet daarom alles op alles om een huwelijk tussen Radames en Amneris te verwezenlijken. Mereb, Radames’ Nubische bediende, brengt Aida naar het Nubische kamp, waar zij het Nubische volk weer hoop geeft. Ondanks alle tegenwerkingen worden Aida en Radames verliefd op elkaar, terwijl Aida verscheurd wordt door een innerlijke tweestrijd; haar liefde voor Radames wordt door haar eigen land en volk gezien als verraad, waarvoor ze dan uiteindelijk ook de ultieme prijs betaalt. 

De cast

Gaia Aikman schitterde als Aida en betoverde het publiek met haar fenomenale stem. Het publiek was echter niet alleen onder de indruk van haar zang, maar ook haar acteertalent maakte veel emoties los. Gaia speelt Aida niet, ze is Aida. De rol van Rademes werd gespeelt door Naidjim Severina. De spanning tussen zijn personage en Aida was duidelijk voelbaar. Naidjim wist veel emotie over te brengen en zette zijn rol met veel energie neer. April Darby zette Amneris heel menselijk neer en zorgde er met haar spel en zang voor dat het personage tot leven kwam. Haar interpretatie van “Ik weet het nu” was zeer indrukwekkend: Het publiek was hoorbaar enthousiast.
 
Robin van den Akker gaf gestalte aan de meedogenloze Zoser en Qshans Thode bracht met de rol van Mereb humor en levendigheid in het stuk. Joanne Telesford stapte voor deze musical in de rol van de krachtige Kandake. Samen met het ensemble vormden deze getalenteerde artiesten de indrukwekkende cast van AIDA. Zij waren duidelijk goed op elkaar ingespeeld.

Afscheid

Vandaag was het na een jaar vol prachtige voorstellingen tijd om afscheid te nemen. Na deze laatste voorstelling was de emotie zichtbaar op de gezichten van de spelers, maar helaas komt aan al het moois een eind. AIDA moet plaatsmaken voor de nieuwe musical Frozen, die vanaf eind mei in het Circustheater te zien is.
 
Foto’s: Esmée Korver
Verslag: Rowena Kat