Dit weekend brengt het Eerste Diemer Operette Gezelschap, ook wel bekend als EDOG Muzikaal theater, de musical Ciske de Rat in een speciaal Pop-up theater in de sporthallen in Diemen.

‘Met maar liefst 11 nieuwe leden’ verkondigt voorzitter Jeroen Vos.

De musical, van origine van Stage Entertainment, is een geliefde keuze van amateurverenigingen. Het Amsterdam van vroeger met de heerlijke muziek van Henny Vrienten en het aandoenlijke van de kindercast maken dit tot een heerlijk avondje uit. De film (met Danny de Munk als De Rat) vierde vorige maand zijn 40-jarig jubileum en uit de uitverkochte zaal in Diemen blijkt dat dit inmiddels nostalgische verhaal nog steeds leeft.

Van straatschoffie tot held

Skip Monteiro speelt Cis Vrijmoeth, ook wel bekend als Ciske de Rat. De boeken van Piet Bakker zijn verweven in één verhaal dus we zien ook een volwassen Cis de man, gespeeld door Jeroen Damman.

Het verhaal schakelt tussen de jonge Cis, het straatschoffie dat opgroeit in een thuis dat weinig liefde kent, waar hij aan zijn lot wordt overgelaten, moet vechten voor zijn eigen bestaansrecht wat hem regelmatig ‘verdomd alleen’ laat voelen en Cis de Man als soldaat op de Grebbeberg, vechtend tegen de opkomende Duitse bezetting.

Meester Bruijs (Carlo van Munster) neemt nog enigszins de zorg voor de jonge Cis op zich maar kan niet voorkomen dat door een tragisch voorval waarbij Cis zijn moeder (gespeeld door Ebelien Batist) vermoord, het jochie in een nog kanslozere situatie terecht komt. En die pestkop Jantje Verkerk (Indy Meijer) helpt ook niet. Hoe ironisch is het dan ook wanneer alle drie elkaar weer tegen komen in de loopgraven van de Grebbeberg. Meester Buijs, leidt het bataljon van Cis, die nog steeds bezig is met zijn trauma van vroeger en Jan (Jasper Vis) die geen kans onbenut laat om oude koeien uit de sloot te halen. Maar Cis heeft inmiddels leren leven met de schuld en weet de waarde van een tweede kans in het leven te krijgen en zet deze wijsheid op heldhaftige wijze in.

Het pop-up theater heeft grote publiektribunes met een gelijkvloers toneel met een vernuftig decor. Onmiskenbaar is de Westertoren en de Amsterdamse huisjes die uitvouwen tot Huize Vrijmoeth, of het huis van meester Bruijs en zijn vrouw. De wisseling tussen klas en kazerne gaat snel en soepel, zo ook het changement van waskamer naar kroeg.

Er wordt sterk en goed gezongen, waarbij kleine Betje (Sue van Tongeren) opvalt met haar prachtige en zuivere zang.

De regisseur (Erik Damman) heeft goede keuzes gemaakt waardoor het verhaal lekker vlot verloopt, en je toch genoeg tijd krijgt om de personages te leren kennen. De ontlading is bij de toegift goed te merken, een Mokums feestje volgt. EDOG heeft hiermee een gedegen visitekaartje afgegeven, we kijken uit naar volgende jaar.