Met de musical “De Hospita” viert Simone Kleinsma op grandioze wijze haar 65e verjaardag, een mijlpaal die aan het theaterpubliek niet onopgemerkt voorbij kan gaan. MediaLane Theater heeft ter ere van deze gelegenheid niet één, maar twee speciale voorstellingen voor Simone en het publiek op de planken gezet, waarvan “De Hospita” er één is, naast het meeslepende “Sweeney Todd.” De Hospita is specifiek geschreven om Simone Kleinsma in het zonnetje te zetten. Daarin neemt “De Hospita” het publiek mee op een betoverende reis door de vergankelijkheid van roem in een snel evoluerende tijd.

De Hospita

De kern van “De Hospita” draait om de ontmoeting tussen twee generaties: de oudere, vertegenwoordigd door de ervaren Simone Kleinsma en Paul Groot, en de jonge twintigers die de maatschappij willen veranderen. Madeleine Coutard, gespeeld door Kleinsma, wordt gedwongen kamers te verhuren in haar sfeervolle Amsterdamse grachtenpand om financieel boven water te blijven. Dit vormt het startpunt voor grappige en herkenbare situaties, waarbij hedendaagse en problemen als gendernormen en klimaatverandering aan bod komen.

De combinatie van ervaring en jeugdig enthousiasme leidt tot boeiende dialogen, humoristische confrontaties en emotionele momenten. De mooie vriendschappelijke relatie tussen Madeleine en haar kostuumontwerper Kimono, gespeeld door Paul Groot, voegt een extra dimensie toe aan het verhaal. Hun afgezonderde wereld wordt opgeschud door de dynamiek van de jonge huurders.

Indrukwekkend decor en licht

Het decor van “De Hospita” oogst lof. Het grootste deel van de musical speelt zich af in het huis van Madeleine, met subtiele wisselingen van decorstukken en projecties die de sfeer perfect aanvullen. De keuze voor de blauwe kleur in de huiskamer en in de projectie van het grachtenpand geven een warm sjiek gevoel. Dit alles wordt versterkt door een doordacht lichtplan. De prachtige jurken van Madeleine, gecombineerd met de ambiance, dragen bij aan de visuele pracht van de voorstelling.

Simone Kleinsma bewijst met “De Hospita” opnieuw haar veelzijdigheid en podiumkunsten. Haar vertolking van intieme nummers met een diepgaande boodschap is indrukwekkend en raakt het publiek recht in het hart. De interactie met het publiek, inclusief de pittige grapjes, toont haar meesterschap en zorgt ervoor dat het theaterpubliek nog lang niet uitgekeken is op de iconische ‘La Kleinsma’.

Naast Kleinsma schittert Paul Groot in de prominente rol van Kimono en Lottie Hellingman als Nancy. Paul Groot vertolkt zijn rol met verve waarbij de wisselwerking met Simone Kleinsma werkt en ze elkaar perfect aanvullen. Lottie vertolkt als Nancy de thuiszorg verpleegkundige die net even wat meer doet dan zou moeten. Zo verzorgt ze de financiën van Madeleine die hard aan aanvulling toe zijn.  Ze identificeert zich met de jeugd maar verzorgt Madeleine met veel liefde.

Jongere generatie

De jongere generatie, vertolkt door een getalenteerd ensemble, begint met het schoppen tegen gevestigde normen maar groeit gaandeweg in hun waardering voor Madeleine en haar eigenaardigheden. Er zijn ook grote rollen voor Desi van Doeveren, Rick Bok en Sara Afiba. De solo’s die zij vertolken zijn een genot om naar te luisteren en dragen bij aan de algehele magie van “De Hospita.” Het ensemble bruist en knalt van het toneel af en maakt het geheel tot een dynamische show waarvan je alleen maar kunt genieten.

In “De Hospita” komt alles samen: de kracht van ervaring, de energie van de jeugd, en de tijdloze boodschap van de vergankelijkheid van roem. Het is een musical die niet alleen een feest is voor de jarige Simone Kleinsma, maar ook een feest voor het publiek dat wordt meegenomen op een betoverende reis vol humor, emotie en prachtige muziek. “De Hospita” bewijst dat La Kleinsma nog lang niet van plan is om de theaterscene te verlaten.

De Hospita toert nog t/m april door heel Nederland. Voor meer informatie kijk op www.hospitademusical.nl

Cast
Simone Kleinsma, Madeleine Coutard
Paul Groot, Kimono
Lottie Hellingman, Nancy
Maartje van de Wetering, Nancy
Desi van Doeveren, Phoebe
Rick Bok, Tonny
Sara Afiba, Jennah
Jochem Smit, biograaf, docent, echtgenoot en ensemble
Nori de Winter, ensemble
Nigel Vugts, ensmeble
Twan Bosschaart, ensemble
Ineke Somers, ensemble
Nikie Verberne, ensemble

Creatives
Dick van den Heuvel, script
André Breedland, liedteksten
Joep Onderdelinden, regie
Menno Theunissen, muzikale supervisie
Chiara Re, muzikale supervisie
Joris van Veldhoven, decorontwerp
Jeroen Bas, geluidsontwerp
Bart van den Heuvel, lichtontwerp
Cocky van Huijkelom, kostuumontwerp
Michel van Oostveen, ontwerp kap en grime
Arjan Klerkx, projecties
Jeroen Frijters, technische leiding
Lisanne de Snoo, productie
Maurice Wijnen, creative director
Iris van den Ende, producent
Miel Gouda, producent
Joop van den Ende, creative producer

Tekst: Marloes Romeijn
Foto’s: Rob de Haan