Vandaag kreeg Musicalsites een klein voorproefje van de musical Little Women. Little Women is een Broadway-musical uit 2005 met een script van Allan Knee, liedteksten door Mindi Dickstein en muziek door Jason Howland. In Nederland is de musical tot december 2023 nog nooit als professionele productie uitgevoerd. Op Broadway was Little Women al een groot succes, en nu is deze populaire voorstelling in DeLaMar West te zien! Een van de laatste voorstellingen die dit mooie theater zal aandoen, voor het in januari 2024 de deuren sluit.

 

Little Women vertelt het verhaal van de vier zusjes March: de romantische Meg (Natalie Salek), de zachtaardige Beth (Lisanne Veeneman), de verwende en temperamentvolle Amy (Sem Gerritsma) en de stoere, ambitieuze Jo (Michelle van de Ven). De vier zussen dromen, spelen, ruziën en ontdekken wie ze zijn en wat ze willen. Zo hoopt Jo een bekende schrijfster te worden, in een tijd waar kansen voor jonge vrouwen beperkt zijn. Het wereldberoemde verhaal van Louisa May Alcott, over jonge vrouwen en hun strijd tegen een bekrompen wereld, komt op prachtige wijze tot leven in deze sfeervolle musical. Vertolkt door een cast met zowel gevestigde acteurs als veelbelovende jonge talenten.

De presentatie

Dat de cast veelbelovend is werd tijdens de perspresentatie duidelijk. Ze lieten twee scènes zien, waarin zowel werd gezongen als geacteerd. Beiden even spectaculair. De stemmen kleurden heel mooi bij elkaar. Er werd gezongen met veel power, waardoor het perspubliek in de repetitieruimte werd weggeblazen. In een theater zal deze krachtige zang nog beter tot zijn recht komen.

Het decor werd tijdens de presentatie nog niet getoond. Wel waren er vakken aangegeven met tape, waarvan uitgelegd werd dat elk stuk een andere hoogte zou hebben tijdens de echte voorstelling. Dit hoogteverschil zal naar verwachting zorgen voor nóg meer dynamiek in de setting van de voorstelling.

De scènes

In de eerste scène die werd getoond, vertelt Jo haar zussen dat ze mee mogen spelen in een door haar geschreven tragisch melodrama. Hiermee wordt gelijk de toon in de verschillende karakters gezet. De jongste zus Amy heeft andere, voor haar veel belangrijkere zaken aan haar hoofd, dan het jaarlijkse kersttoneelstuk van haar zus. Meg maakt zich zorgen of het spelen van het stuk wel kan ten tijde van een burgeroorlog. Lisanne steekt zich vol enthousiasme in haar rol en doet gelijk mee. Een heerlijk samenzang begint, waarin de vier zusters samenkomen en ieder ook apart goed tot zijn recht komt. Je wordt gelijk meegezogen in de familiedynamiek die er ontstaat.

De tweede scène bestond eigenlijk uit twee scènes in een. Aan de éne kant van het toneel vertelt Jo aan haar tante wat er allemaal gebeurt in een verhaal dat zij heeft geschreven. Aan de ándere kant van het toneel wordt dat verhaal tegelijkertijd uitgebeeld door de andere acteurs en actrices. Dit zorgt voor een heel unieke setting, met erg leuke ludieke momenten. Het ‘groteske spel’, volgens de woorden van Michelle van de Ven, wordt gecombineerd met het enthousiasme en realistische spel van Jo en tante March.

Deze mooie manier van het combineren van, volgens het perspectief van de rollen, ‘fictie’ en ‘non-fictie’ zorgt voor verassende elementen en voor een gevoel dat je soms ogen en oren te kort komt om al het mooie van wat deze musical biedt, te zien.

Het gevoel

Het is bekend dat de voorstelling zich afspeelt rond kerst. Zo is gezegd dat kerstbomen mogelijk deel uitmaken van het decor. Ook de kostuums zijn nog niet prijsgegeven. Dit laat op dit moment veel aan de verbeelding over, al kan het de scènes die vandaag zijn getoond alleen maar beter maken.

De spelers geven in de interviews aan dat ze vooral hopen dat het publiek met een warm, familiair kerstgevoel het theater uit loopt. Dat gevoel werd al voelbaar tijdens de presentatie. De cast gaf onderling al de warmte af van een familie. Er werd gezellig gepraat en ruimhartig gelachen. Die warmte was ook aanwezig in de gespeelde scènes. Waarschijnlijk weet deze geweldige cast dit gevoel ook over te brengen in het theater aan het publiek.

Het stuk zal zorgen voor meeslepende scènes, veel gelach en misschien een traan. Het zal de ontwikkeling tonen van een groep meiden die zich ontwikkelen van jong en misschien wat naïef, naar jongvolwassen. Het zal ‘een verhaal tonen van liefde. Niet alleen liefde in een liefdesrelatie, maar ook de liefde van familie, van vriendschap en liefde voor jezelf’, aldus regisseur Bruun Kuijt.

Wil je je ook laten meeslepen door deze fantastische cast, met deze fantastische stemmen en met een combinatie tussen realistisch en groteske speltechnieken? Laat deze parel dan vooral niet aan je voorbijgaan en koop een kaartje, zodat ook jij een echt kerstgevoel en echte liefde kan ervaren in het theater. Kaartjes zijn te koop op https://delamar.nl/voorstellingen/little-women/

Verslag: Eline van den Vonder
Foto’s: Marloes Romeijn