Musicalstichting Harderwijk heeft zichzelf tot doel gesteld om mensen uit Harderwijk en omstreken een platform te bieden waar ieder met passie voor theater zich kan ontwikkelen met als doel het maken van hoogwaardige musicalproducties en dit weekend voeren zij de productie Ciske de Rat op. Nog niet eerder was deze oer-Hollandse musical te zien in Harderwijk en onder (bege)leiding van regisseur (en uitvoerend producent) Ineke de Geus en muzikaal leider Gerbrand van Kolck, beter bekend als De Maatjes, wordt het verhaal gebaseerd op de trilogie van Piet Bakker verteld.

Ciske de Rat

De musical Ciske de Rat vertelt het verhaal van het bekende straatschoffie en hoe hij opgroeit tot volwassen man. Een prachtig tijdloos en ontroerende musical. Het verhaal van Ciske de Rat is uitgegroeid tot een musicalklassieker die bekend staat om zijn prachtige muziek, indringende verhaal en nostalgie. Florian Wierbos, die kleine Cis speelt, weet dan ook precies die emoties op te roepen. Een brutale branie, grote mond maar weet ook heel goed je te ontroeren. Ongetwijfeld (naast eigen talent natuurlijk) afgekeken bij grote Ciske; Frits Broer. Die weet met zijn vocale sterkte en goede dictie de strijd van Ciske de Man heel goed over te brengen. Die vocale sterkte is er ook zeker bij het ensemble, zowel de kindercast als de volwassen groep maken vocaal indruk.

Harderwijk

Het Amsterdamse verplaatsen naar het Harderwijkse had zo zijn uitdagingen. Harderwijk heeft bijvoorbeeld geen theater. Op het evenemententerrein Bouw & Infrapark is er hard gewerkt om in Theater Harderwijk een volwaardige theaterbelevenis te creëren. Een toneel, decor, belichting was al een ding en daarnaast moest het live orkest, de back stage en de coulissen zijn plek gaan vinden. Ineke vertelt over de uitdagingen en hoe zij ze allemaal is aangegaan én hoe het uiteindelijk allemaal gelukt is.

Want het is een prachtige voorstelling geworden! Decor (ontwerp door Marinus de Graaf) dat met verrijdbare achterwanden en losse banken en minimale accessoires in no-time van school naar huiskamers naar strijdveld wordt omgetoverd. Met prachtige projectie van o.a. Amsterdam op een mega-achterwand.
Door het verleggen van de pauze was het ook een prima verdeling van wat toch best een lang stuk is, en wij zaten naast een super trotse vader van de kleine Ciske. Wij snappen dat!

Musical Harderwijk mag zeker trots zijn op wat hier is neergezet en wij hopen in ieder geval dat dit genoeg vertrouwen geeft tot een vervolgproductie! Wij kunnen niet wachten…

Lees hier meer over Musicalstichting Harderwijk

Verslag en foto’s: Mariska Steenbergen