Op deze zomerse dagen speelden de tweede- en derdejaars studenten Muziektheater van de Fontys Hogeschool hun eindejaarsvoorstelling Merrily We Roll Along van Stephen Sondheim. Deze musical is onbekend voor veel mensen maar oprecht een pareltje. Niet alleen qua musical, maar ook qua verhaal.

Merrily We Roll Along

In Merrily We Roll Along onderzoeken de studenten Muziektheater de opkomst en ondergang van de vriendschap tussen Franklin, Charlie en Mary. In omgekeerde volgorde. We beginnen aan het eind, op het slagveld. Daarna gaan we steeds verder terug in de tijd. We eindigen bij een vrolijke eerste ontmoeting onder een wolkeloze hemel. Er wordt geproost, gefeest, teleurstellingen weggeslikt en opnieuw begonnen. Kortom, alle ups en downs van het leven komen voorbij.

Stephen Sondheim

Musicals van Sondheim zijn niet eenvoudig maar laat de muziek en het verhaal over je heen komen en je loopt volledig tevreden de zaal uit. Deze cast had zich in dit stuk helemaal vastgebeten en de voorstellingen werden door twee verschillende casts gespeeld onder leiding van regisseur Paul van Ewijk. Cast en creatives kwamen onderweg wat hobbels tegen, maar die werden allemaal overwonnen met een geweldig resultaat.

Het was intrigerend om te zien hoe het verhaal achterstevoren werd verteld en hoe ontzettend veel aandacht Stephen Sondheim had voor alle details van gebeurtenissen die aan het begin van de voorstelling en dus aan het einde van het verhaal gebeurden en allemaal hun oorsprong in het verleden en dus aan het einde van de voorstelling benoemd werden. Verwarrend? Absoluut, maar niet in deze versie van Merrily We Roll Along waar alles klopte. Sondheim schreef deze voorstelling na Sweeney Todd. Sondheim was een muzikaal, maar ook verhalend genie en dat zie je in al zijn werk terug.

Hoog niveau

De studenten hebben met hun performance absoluut het werk van Sondheim op hoog niveau neergezet en wij mochten daar tweemaal van genieten en met ons het publiek dat op deze musical was afgekomen. Vocaal en verhalend klopte alles en er werd schitterend gezongen, gespeeld en gedanst door beide groepen, die in een warme zaal alles gaven wat er mogelijk was. Dat bleek heel veel te zijn. De studenten mogen nu van een welverdiende vakantie gaan genieten/stage lopen en hebben hun studiejaar met vlag en wimpel afgesloten.

Cast

Frank                    Jannes Matthee en Ward van Klinken
Charley                Mats van Klinken en Neel Hannes
Mary                    Iris Spies en Floortje van den Akker
Beth                     Larissa Boersma
Gussie                  Noa Groenen en Esmee van Oostende
Joe                        Jur Arp en Julius de Vriend

Ensemble

Naima Bayo, Anne Roos van Belkom, Tobi van den Brink, Britt Brouwers, Imme Debeij, Thijs Kokke, Froukje Simons, Daan Stuer, Wouter Tibboel, Juulke van Vroenhoven en Merel Withagen

Creatieve Team

Regie -> Paul van Ewijk
Choreografie -> Florian Boutonnier
Muzikale leiding -> Erik Vlasblom
Repetitor -> Carl van Kuijck
Zang coaching -> Edward Hoepelman, Ingrid Zeegers en Katrien Verheijden
Regie assistent -> Floor Brüggenwirth

Er was een geweldig, live orkest dat de hele show met de fantastische arrangementen van Jonathan Tunick ( Sondheim’s arrangeur) begeleidde:
 

Orkest

Reed 1: Monica Rollings Sanchez
Reed 2: Rebeca Romero Demuynck
Trombone: Ana Aguilar Antón
Hoorn: Marjolein Damen-Timmer
Piano: Carl van Kuijck
Bas: Hyemin Ju
Drums: Stan van Rixtel
Geluidsman Dennis Klundert was geweldig voor het geweldige geluid in de zaal.

Kijk voor meer informatie over Fontys muziektheater hier.