Musicalclub Bij Koel blijft nog even hangen in de kinderverhalen, want na Kruimeltje en Oliver van voorgaande jaren is het dit jaar Ciske de Rat wat men ten tonele brengt. Bij Koel draait het om samenspel. Een samenspel met kansen voor iedereen. Een samenspel waarin onderlinge verschillen geen rol meer spelen. Als je samen muziek maakt, toneel speelt of danst is iedereen gelijk. Koel is een initiatief van Velsenaren Koen van der Wel en Eline Schmidt. Wij waren bij de feestelijke première in Stadsschouwburg Velsen. Feestelijk want de rode loper lag uit; een heuse fotowall mét fotograaf en een heerlijk Hollands hapje bij binnenkomst.

Eline van der Wel (een van de creatives), speelde zelf ooit ook in deze productie (2008-2009 JvE producties) en dit is voor haar dan ook een droom die uitkomt. De zoektocht naar castleden begon in juni 2023 met meer dan 120 aanmeldingen. Onder professionele begeleiding heeft men gerepeteerd en zijn de kostuums en decor vervaardigd. En nu komt alles samen met licht, geluid én publiek. Uiteraard veel kinderen in het publiek, iets dat ons altijd deugd doet. Naast het stimuleren van het uitoefenen van musical op jonge leeftijd is het net zo cruciaal om deze cultuurvorm al jong te beleven.

Deze musical, gebaseerd op de trilogie van Piet Bakker, vertelt het verhaal van de Jordanese Ciske Vrijmoeth. Het verhaal neemt je mee in het leven van het straatschoffie Ciske die het zwaar te verduren heeft. Eenmaal opgegroeid tot volwassenen man worstelt hij in 1939 met gebeurtenissen uit zijn verleden en met een aanstaande oorlog, waarvoor hij als soldaat is opgeroepen.

 

De keuze voor de rol van het eigenwijze straatschoffie viel uiteindelijk op Gijs als jonge Cis en Dennis Edam als Cis de man. Het valt op hoe goed gedisciplineerd en met mooi klein spel de ‘klas’ van kinderen op toneel staat. Bijzonder knap en ook zeker aandoenlijk. De ‘volle’ scenes zijn sowieso een must voor het (nostalgische) oog. Er is aan detail gewerkt aan kostuum en decor, maar ook de snelheid van changementen zat vernuftig in elkaar. Prachtig was de verandering van wasruimte naar café waar een ogenschijnlijke kast opensloeg tot een ware toog.

Het Amsterdamse accent dat natuurlijk écht bij deze voorstelling hoort levert wel iets in op verstaanbaarheid maar het ‘Verdomd alleen’ knalde als hoogtepunt door de zaal. Maar ook ‘Het leven als soldaat’ viel bij het publiek goed in de smaak, en tijdens dit nummer gingen de handen op elkaar.

Na afloop hoorden we alleen maar lovende woorden om ons heen en daar zijn wij het helemaal mee eens. Musicalclub ‘Bij Koel’ heeft uitstekend laten zien dat je absoluut niet ‘verdomd alleen’ hoeft te zijn wanneer je van musicals houdt!

Wil je ook meedoen of meer informatie kijk dan op: http://www.bijkoel.nl

Mariska Steenbergen