Johan Cruijff (1947- 2016) gaat de geschiedenis in als één van de beste voetballer van de wereld, maar niet alleen zijn voetbaltalent maakte hem uniek. Cruijff was een visionair en een pionier en bemoeide zich met alles (zelden zonder ruzie). Dat er een theatervoorstelling over hem gemaakt is, is dan ook meer dan logisch.

Als een soort autobiografische biopic maar dan met acteurs en een liveband ‘vertelt’ Cruijff (Tobias Nierop) zijn eigen verhaal. Over zijn eerste profcontract, zijn vriendschap met Piet Keizer (Theo Martijn Wever), de ontmoeting met Danny Coster (Myrthe Burger), later zijn vrouw en hoe hij uitgroeide tot megaster. De keerzijde van de roem komt zeker ook aan bod, de druk van de media, de gijzeling in zijn huis, het failliet gaan door verkeerde mensen volmachten te geven. En dat alles in een leven dat geheel draait om voetbal, toernooien waar zelfs de geboorte van zijn eigen kind voor moest wijken en het ontstaan van een ‘Godenstatus’ El Salvador. De voorstelling zit vol met zijn bijzondere uitspraken die hem een toebedeelde eigen taal opleverde, het Cruijffiaans, waarvan ‘elk nadeel heb z’n voordeel’ wel een van de meest gehoorde is.

 

Tobias van Nierop is hierin spot-on Johan en draagt met recht de voorstelling. Zijn spoken word is ongeëvenaard, en zijn interactie met het publiek is scherp en komisch en op momenten krijg je het gevoel dat je in een ‘collegetour’ zit met de echte Cruijffie.
Door de toevoeging van dansscenes en zang tussendoor realiseer je je je weer dat je in een theater zit, afgewisseld met nostalgische voetbalbeelden die je weer in een stadion doen wanen. Als dan ‘Johan’ zich op vernuftige wijze ‘live’ op het veld gaat voortbewegen is het spektakelgevoel daar en rest nog de traan, die volgt wanneer Myrthe, zeker aan het einde met haar solo, prachtig en indringend gezongen, voor ontroering zorgt.

Inmiddels begint 14, het theaterspektakel aan een tweede seizoen in het eigen AFAS theater in Leusden. Met enkele castwissels is de vernieuwde opstelling van het Dream Team een feit. We zien o.a. Robbert van den Bergh op de positie waar voorheen Mitch Wolterink speelde en Kim van Zeben zien we gewisseld met Annemarie Jung. Maar Jeske van der Staak staat nog steeds stevig in haar basispositie als ook Wolter Weulink. De frisse vernieuwde ploeg is zeer goed op elkaar ingespeeld en er heerst een zichtbare teamspirit.

Gezien de populariteit van Cruijff verwachten wij ook dit komend seizoen zeker een blijvende goede score met een toppositie en houden we rekening met mogelijke verlenging na de reguliere speeltijd. En hoewel Tobias misschien als het gezicht van de voorstelling wordt gezien, kunnen we in dit geval ook hier een Cruijff uitspraak toepassen: Alleen kan je niks, je moet het samen doen.

Scoor je kaartje voor deze voorstelling op www.14hettheaterspektakel.nl

Verslag:Mariska Steenbergen
Foto’s: Wilma van der Werf