Vandaag ging de nieuwe spektakel-musical Red Star Line in het Studio 100 Pop-Up Theater in Puurs in wereldpremière. Deze nieuwe Vlaamse creatie is de opvolger van de iconische succesmusical 40-45 (binnenkort in Nederland te bewonderen). De bezoekers werden ondergedompeld in een spektakel dat je meenam in een avontuur, van Antwerpen tot New York, op het land en op het water.

Met deze nieuwe productie bouwt Studio 100 stevig verder aan de traditie van prestigieuze, epische spektakel-musicals voor een zeer breed publiek over een stuk Vlaamse geschiedenis dat tegelijk ook nog steeds actueel is in de huidige samenleving omwille van het thema. Red Star line is een verhaal van alle tijden: van dromen en verwachtingen, van ondernemen, slagen en falen, van hoop en verlangen, van zoeken naar een beetje geluk, overkoepeld door de kracht van ware liefde die zich een weg moet banen over de grilligste golven van de Atlantische Oceaan. Van 1815 tot 1940 verlieten ongeveer 60 miljoen landverhuizers van over heel Europa hun land en trokken ze naar Amerika. Van 1873 tot 1934 vervoerde de Belgische rederij Red Star Line bijna 2 miljoen mensen van Antwerpen naar de Verenigde Staten.

In tegenstelling tot zijn voorgangers was het verhaal dit keer hier en daar wat langdradig waardoor de vaart uit het verhaal werd gehaald. De voorstelling duurt 2 uur en 15 minuten zonder pauze en dat is best een lange zit. Met name in het begin zijn er best scenes die geschrapt hadden kunnen worden, terwijl je aan het einde van het verhaal juist wat meer tijd had willen hebben om het verhaal verder uit te diepen. Het decor is ook dit keer weer indrukwekkend en de special effects waren levensecht waaronder een hele lichte regenbui.

 

De cast maakt de lange zit echter meer dan goed. Lotte Stevens neemt de rol van Marie voor haar rekening en doet dat super goed. In Nederland zou ze zeker een Musical Award nominatie krijgen voor haar spel. Je leeft echt met haar personage mee. Jelle Cleymans heeft een mooie chemie met Lotte en zet een sympathieke Jan neer die hij zeer overtuigend speelt. . Peter van de Velde speelde een door en door gemene Walter. Gedurende de voorstelling krijg je steeds meer een hekel aan zijn personage. Louise wordt overtuigend gespeeld door Charlotte Verduyn. Eigenlijk kent de cast geen zwakke plekken. Het ensemble neemt veel rollen voor zijn rekening. Zo dansen ze in een sjieke nachtclub en even later zijn ze derdeklas passagiers op de boot.

Het verhaal

1923. Miljoenen mensen maken de oversteek van Europa naar de VS. In de zoektocht naar een beter leven. Jan en Marie vormen een gelukkig koppel. Maar het boerenleven oogt weinig rooskleurig, want de kleinere landbouwbedrijven moeten het afleggen tegen de opkomende automatisering die alleen herenboeren zich kunnen veroorloven. Als Jan de kans krijgt om in Amerika als ingenieur aan de slag te gaan, gaat hij op het aanbod in. Marie zal hem later achternareizen. Manipulatie en onwetendheid zorgen er echter voor dat hun liefde dreigt ten onder te gaan door de afstand. Als een drama zich in het arbeidersgezin Steyaert voltrekt, beslist vader Steyaert naar Amerika te vluchten, in de hoop er een nieuw en anoniem leven op te bouwen. De grote oversteek verloopt echter niet zonder gevaar. Geraken alle gezinsleden veilig op hun eindbestemming?

De cast van Red Star Line

Jan – Jonas Van Geel & Jelle Cleymans
Marie – Lotte Stevens & Ianthe Tavernier
Louise – Charlotte Boudry & Charlotte Verduyn
Walter – Peter Van den Begin & Peter Van de Velde
Jakob – Carry Goossens & Frans Van der Aa
Martha – Free Souffriau & Laura Seys
Rosalie – Marleen Merckx & Vera Mann
Jef – Jan Schepens & Peter Thyssen
Cyriel – Nordin De Moor, Michiel De Meyer & Leendert De Vis
Zulma – Hilde Van Wesepoel & Goele De Raedt
Odillon – Dirk Van Vaerenbergh & Ludo Hoogmartens

Ensemble:

Martijn Claes, Wout Sels, Jurgen Stein, Pieter Casteleyn, Steven Colombeen, Tim Saey, Sven Tummeleer, Victor Marinus, Roger Makadi, Youssef El Kaouakibi, Malik Mohammed, Keije Schepers, Joris De Beul, Baptiste Vuylsteke, Chris Schep, Kenny Verelst, Mathias De Decker, Stijn Linders, Maja Van Honsté, Elke Buyle, Janis van Dorsselaer, Lien Van den Bossche, Charlotte Suijs, Pauline Joris, Florence Van Laecke, Liesbeth Roose, Lynn Mancel, Gitty Pregers, Alyssa Luypaert, Seline Sánchez, Helena De Graeve, Julie Demarbaix, Freya Pauwels, Melia Loi, Annefloor Imhoff, Zoë Rijk, Eveline Maes, Christophe Degelin, Jeroen Logghe, Patrick Sabel, Lieselot Lauwers, Tessy Torfs en Kato Haes.

Foto’s: Peggy de Haan

Meer informatie vind je hier.