Vanavond is door de overheid bevestigd dat theaters weer open mogen voor 30 personen. Koninklijk Theater Carré opent opnieuw haar deuren met de succesvolle West End productie Blindness en programmeert extra voorstellingen tot en met 13 december. De kaartverkoop start morgen om 9:00 uur.
 
De eerste 48 voorstellingen van de innovatieve licht- en geluidsinstallatie Blindness waren vorige maand binnen enkele uren uitverkocht.
 
“Wij gaan graag weer open, hoe beperkt 30 personen voor een theater met 1.756 stoelen ook is. Kunst en cultuur horen bij het dagelijks leven en we hopen op deze manier zo veel mogelijk bezoekers deze bijzondere productie Blindness te laten ervaren. Het verhaal was altijd al relevant, maar nu wellicht nog relevanter dan ooit.” Madeleine van der Zwaan, directeur Koninklijk Theater Carré.
 
Vijf maanden na de lockdown ging op West End The Donmar Warehouse als eerste theater weer open voor publiek met Blindness. De voorstelling is gemaakt tijdens de coronacrisis met als onderwerp het zeer besmettelijke blindheidsvirus dat de stad razendsnel in paniek brengt. Koninklijk Theater Carré heeft het initiatief genomen om deze bijzondere productie naar Amsterdam te halen. Maximaal 30 bezoekers kunnen per keer op het toneel van Carré plaatsnemen, de plek waar normaal de artiesten staan.

 De productie

De bekroonde toneelschrijver Simon Stephens (Tony- en Olivier Awardwinnaar voor The Curious Incident of the Dog in the Night-time) heeft de dystopische roman Blindness van Nobelprijswinnaar José Saramago bewerkt tot een uniek theaterstuk waarin de hoofdrollen zijn weggelegd voor licht en geluid. Met een individuele koptelefoon op ervaart ieder voor zich de wereld van Blindness op indringende wijze. Geregisseerd door Walter Meierjohann. Een geavanceerd geluidsontwerp met driedimensionaal stereogeluid (Ben en Max Ringham) zorgt voor een belevenis die onder je huid kruipt en je niet meer los laat.
Juliet Stevenson is een van de topactrices uit Engeland. Regelmatig is ze voor haar toneel- en filmrollen onderscheiden. In Blindness is Juliet Stevenson via de koptelefoon zowel de verteller als doktersvrouw in dit aangrijpende verhaal over de opkomst van een wereldwijde pandemie en de impact op de samenleving.

Het verhaal

Op een kruispunt in een stad in het hart van Europa springt het stoplicht op groen. Maar één auto blijft staan. Geen pech. De bestuurder is, zonder waarschuwing of reden, blind geworden. Binnen enkele uren wordt duidelijk dat dit geen “gewone” blindheid is. Deze blindheid is besmettelijk en een aantal dagen later heeft zich een epidemie van blindheid door de stad verspreid. De regering probeert het virus in te dammen door de besmette blinde mensen in een leegstaand pand te plaatsen en hen daar in quarantaine te houden. Maar hun beleid is zinloos. De stad is in paniek.

Lees ook:
Musical Online: musical artiesten zingen vanuit huis nummers uit één bepaalde show