Musicals in Concert: Stars from the House is een online concert waarbij vijf talentvolle musicalsterren bekende en onbekende nummers zingen. Liedjes uit onder andere Waitress, Bridges of Madison Country en The Prince of Egypt komen voorbij.

Het concert opent met Nienke Latten. Ze geeft een tour door haar kleedkamer in Stuttgart, waar ze zich normaliter gereedmaakt voor haar rol als Jasmine in de musical Alladin. Al snel blijkt dat Latten een multi-talent is: niet alleen kan ze prachtig zingen, maar begeleidt ze zichzelf ook op de piano tijdens het lied “Quiet”. Het duurt even voordat de zangeres weer zingt in het concert, maar dat is het wachten zeker waard: met name haar geweldige cover van “No Good Deed” uit Wicked valt op. Niet alleen door haar geweldige zangstem, maar ook doordat ze het lied  á la Willemijn Verkaik in maar liefst drie talen zingt: Nederlands (“ ’t Is Nooit Goed”), Engels (“No Good Deed”) en Duits (“Gutes Tun”). Ook de groene lampjes die ze speciaal voor het nummer opgehangen heeft geven een geinig effect. Je kan zien dat ze voor elk lied haar best heeft gedaan: niet alleen op het zingen, maar ook op de decoratie.

Na Nienke Latten introduceert Gaia Aikman zich. Aikman is bekend geworden door haar rol als kleine én grote Nala in The Lion King. Op dit moment heeft ze een rol te pakken in TINA – de musical. Deze prachtige vrouw laat tijdens het concert zien dat ze van alle markten thuis is: van het feestelijke nummer “Underground” uit Memphis tot “I’m Here” uit The Color Purple: ze kan het allemaal. Maar één lied springt eruit. Samen met Yoran de Bont (bekend van o.a. My Fair Lady en Evita) zingt ze een mashup van “The Next Ten Minutes” uit The Last Five Years en “Ten Minutes Ago” uit Cinderella. Het is een prachtig duet dat, als je je ogen sluit, het voelt alsof ze dit live samen voor jou zingen. Het is een ontroerend lied. Hopelijk brengen ze deze mashup als losse cover uit, want dit is er eentje die je vaker wilt horen. Niet alleen hun stemmen slaan aan, maar ook het enthousiasme van beide zangers spat van het scherm en laat je verliefd worden op beide musicalsterren.

Ook Milan van Waardenburg is van de partij. Van Waardenburg is vooral bekend geraakt door zijn rol als Dmitri in Anastasia, maar speelde eerder ook al in Tanz der Vampire en Rent. Hij zingt een paar liedjes, waaronder een favoriet van vele musicalliefhebbers: “She Used to be Mine” uit Waitress. Een gewaagde keuze, aangezien het een emotioneel nummer is dat gaat over de vrouw Jenna, maar Milan laat zien dat hij een goed getrainde zanger is die veel heftige nummers aan kan. Ook al klinkt zijn stem af en toe pre-recorded (misschien komt dat ook omdat hij als enige geen microfoon in beeld heeft waar hij in zingt).

De laatste musicalster die je hart komt veroveren, als ze dat niet al eerder had gedaan, is Esmée Dekker. Deze actrice is voornamelijk bekend door haar rol als Eliza Doolittle in My Fair Lady en als o.a. alternate Evita en de mistress uit Evita. Onlangs speelde ze nog in Lazarus. Ze zingt een aantal liedjes, maar het meest mooiste nummer dat je de rest van de dag nog zal bijblijven is “Never Enough” uit The Greatest Showman. Ze zegt van tevoren dat ze het eng vindt en dat dit de eerste keer is dat ze het lied zingt voor publiek. Die angst is nergens voor nodig, want Dekker zingt waanzinnig en brengt de show tot een hoogtepunt met het lied. Je kunt zien dat ze hard gestudeerd heeft op het nummer, wat logisch is, want het nummer is onwijs moeilijk, maar de uitvoering is weergaloos. Dit is er eentje die je graag live van haar zou willen horen.

Wat dit concert zo leuk maakt, zijn de onbekende liedjes, die de zangers zo leuk presenteren dat je na afloop de stukken gaat googlen. De musicalsterren presenteren zich en laten zich van hun beste kant zien. Hopelijk mogen we ze snel weer live bewonderen, want deze talenten zijn té goed om alleen op een scherm te zien.

Meer informatie over Musicals in Concert vind je hier

Eileen Bosch