Iedereen heeft de zoektocht naar Maria kunnen volgen en heeft meegeleefd met Nandi van Beurden en de andere kandidaten. Nandi werd uiteindelijk uitgekozen om als Maria in de The Sound of Music te spelen. Gisteravond ging deze versie van The Sound of Music in première in het Circustheater in Scheveningen. Voor William Spaaij de derde première ( Kameleon, Zodiac en The Sound of Music ) in nog geen week.

Nandi van Beurden is 100 % Maria. Haar onbevangenheid, speelsheid en open spel maken dat je met veel genoegen naar haar kunt luisteren en kijken. De interactie met de kinderen die stuk voor stuk mooi spelen is intens heel natuurlijk. Haar tegenspeler, kapitein Von Trapp, begint als barse man maar ontdooit na verloop van tijd en dan excelleert Stefan Rokebrand in zijn rol en vooral in de twee akte zet hij de puntjes op de i. Francis van Boekhuizen mag echter de musical aftrappen en doet dat meteen vocaal heel indrukwekkend. Deze moeder-overste, met een heerlijk accent, excelleert en is niet de stuurse moeder-overste maar meteen een begripvolle die echter wel op haar strepen staat.

Deze versie van The Sound of Music is een met veel choreografie van Stanley Burleson die met name Esmee Mardjan in haar rol van Liesl de nodige blauwe plekken heeft opgeleverd. Maar wat deze vrouw laat zien aan energie, moves en zang en spel is indrukwekkend. De chemie met Rolf, gespeeld door Jimi Hendrikse, is mooi en zoals zij beiden na afloop vertelden, heel vertrouwd en dat is duidelijk zichtbaar. Ook bij Jimi Hendrikse spat de energie er vanaf en hij zet een uitstekende gedreven Rolf neer.

 

De kindercast straalde ongeveer alle kanten op. Begeleid door zus Liesl speelden ze sprankelend en spontaan en vertederde duidelijk hoorbaar het publiek.

Eigentijds

Deze versie van The Sound of Music is sneller, eigentijdser en speelser met natuurlijk ook komische momenten met zelfs wat slapstick. Door het gebruik van de LED-walls zijn mooie grafische effecten mogelijk waarbij gebruik wordt gemaakt van mooie beelden zoals in de beginscène als Maria in de bergen is. Daar is door regisseur Carline Brouwer dankbaar gebruik van gemaakt en het voegt ook absoluut iets toe aan dit verhaal met hier en daar ook krachtige geluidseffecten. Het decor is creatief ontworpen en ondanks de wat abstracte vorm past het perfect in deze musical.

De zaal kan op dit moment vanwege Corona niet vol zitten en de verwachting is ook niet dat dat snel gaat gebeuren maar deze versie en deze cast verdienen volle zalen. The Sound of Music is een musical die past in deze tijd. Deze cast laat The Sound of Music bruisen en sleurt je als toeschouwer in het verhaal en laat je niet meer los tot de laatste scene.

Het verhaal

The Sound of Music vertelt het verhaal van Maria, die zich niet kan aanpassen aan het kloosterleven en de opdracht krijgt van Moeder Overste om als gouvernante te werken bij de familie Von Trapp. Daar komt ze er al snel achter dat de zeven kinderen van kapitein Von Trapp onder een te streng regime leven. Wanneer de kapitein een tijd van huis is laat Maria de kinderen weer opbloeien.

De eerste musical

The Sound of Music is oorspronkelijk een musical die gebaseerd is op het boek van Howard Lindsay en Russel Crouse, dat de geschiedenis van de Oostenrijkse Von Trapp familie beschrijft. De familie  vluchtte vanuit Salzburg naar de Verenigde Staten in 1938. De eerste musical ging op Broadway in première in 1959. Later volgde West-End in 1961 en de eerste versie in Nederland, in Carré was in 1963.

Nandi van Beurden. Tommy Zonneveld en Jurrian Marx spraken al eerder met elkaar in on ze podcast ‘ Gewoon Door’ toen nog niet wist wat er zou gaan komen.

Meer informatie vind je op de website