Beauty and the Beast is een musical die meerdere maken is gespeeld in Nederland en gisteren waren wij aanwezig bij het Rijswijks Jeugdtheater Groep 6+ die deze musical speelde in een vrijwel volle Rijswijkse Schouwburg.

Beauty and the Beast is een verhaal waar alles in zit. Romantiek, komische momenten, mooie dans, spel en geweldige nummers. De komische momenten tussen Gaston en Lefou zijn altijd een hoogtepunt van deze show en werden mooi getimed gespeeld door Jake Autar en Jago Hensema. De rol van de mooie Belle werd gespeeld door Carmen van der Poel, haar moeder gespeeld door Anouck van Urk en Guus Fako was haar tegenspeler als het Beest en de prins. Het illustere duo Lumière en Tickens werd gespeeld door Thomas van der Sleen en Kiyan Molla Farajzadeh. Mevrouw Pot en Jakopje werden gespeeld door Julia van der Giesen en Carmen Bijl. Babette het liefje van Lumière en LaCommodia (inclusief kastjes) werden gespeeld door Veerle Fransen en Nina der Weduwe. Daarbij was er nog een ensemble van 10 personen die vol vuur net dat extra beetje extra gaven. Want zonder ensemble geen show.

Aan het decor was hard gewerkt waarbij het kasteel werd uitgebeeld door torens die omhoog draaiden en ook de kostuums zagen er piekfijn uit. Inclusief de theepot, pendule en Jakopje. Het was jammer dat de belichting niet op orde was waardoor de mimiek slecht of niet te zien was, met name bij dramatische en komische momenten, en mensen niet uitgelicht waren. Met name voor het publiek dat wat verder achterin zat is dat jammer.

Beauty and the Beast

Belle is een sterke en zelfstandige vrouw, houdt van lezen en moet niets hebben van de macho Gaston tot groot verdriet van hemzelf. Gaston denkt dat Belle als een blok zal vallen voor zijn charmes als hij haar ten huwelijk wil vragen. Niets is echter minder waar. Belle’s moeder is uitvinder en gaat met haar uitvinding met paard en wagen op weg naar een tentoonstelling. Jawel, in deze versie is het de moeder van Belle. Onderweg komt zij bij een spookachtig kasteel en wordt daar gevangengenomen door een vervaarlijk uitziend beest. Belle gaat naar haar moeder op zoek en komt ook bij het kasteel aan. Bij het vinden van haar moeder wil het Beest haar niet laten gaan. Belle biedt uit wanhoop aan de plaats van haar moeder in te nemen waarmee het Beest akkoord gaat.

Heel langzaam groeit een band tussen haar en het Beest en komt Belle achter het donkere geheim van het kasteel en haar betoverde personeel. Dit betoverde personeel denkt dat Belle diegene is die de vloek die op het kasteel en haar bewoners rust, zal kunnen verbreken. Ondertussen probeert de vader van Belle de dorpelingen zover te krijgen om Belle te bevrijden van het verschrikkelijke beest. Gaston en de dorpelingen willen echter niet mee werken en Gaston wil de moeder van Belle op laten sluiten in het gekkenhuis, zodat hij Belle kan dwingen met hem te trouwen. Pas als Belle in het dorp terug komt om haar moeder uit het Gekkenhuis te bevrijden en aangeeft van het Beest te houden, ontsteekt Gaston in woede en wil het Beest vermoorden. Onder aanvoering van Gaston gaan de boze dorpelingen naar het kasteel om voor eens en altijd met het Beest af te rekenen.

In deze Disney klassieker hoort u prachtige musicalnummers als ‘Kom er bij’ en ‘Belle en het Beest’.

Met deze musical is een aftrap gegeven voor dit seizoen waarbij de musicals ‘The Wizard of Oz’, The Addams family en Peter Pan nog op de planning staan.

Regie: Pepijn Jehee, Zang: Nathalie van der Kaaden, Choreografie Dane Badal.

Meer informatie over het Rijswijks Jeugdtheater vind je hier