Het is de eerste wereldoorlog en de Engelse mannen vertrekken naar het front. Ze laten de vrouwen achter. Zo vertrekt ook Bert, de vriend van Alice Diamond. Om te overleven ten tijde van de oorlog kiezen Alice en haar vriendinnen ervoor om in de voetstappen te treden van de mannen. Zij hadden namelijk een eigen bende en zo richten ook de dames een eigen bende op. Samen stelen ze uit winkels en warenhuizen in London en daarbuiten. Waarbij sieraden en bontjassen tot de favorieten behoren.
Totdat Alice en haar vriendin Mary worden opgepakt. Samen belanden ze acht maanden in de cel. Daar blijkt Alice zwanger. Haar kind wordt weggenomen en Alice blijft in onwetendheid achter. Bij terugkomst uit de gevangenis is de bende nog in stand en groeit deze onder leiding van Alice verder uit. Inmiddels hebben zij bijna veertig dames en komen ze samen in de pub ‘The 40 elephants and castle’ in het gelijknamige district in London.
Wanneer de oorlog eindigt en de meeste mannen na vier jaar terugkeren verwachten zij het bendeleven weer op te kunnen pakken. De veertig olifanten is inmiddels een beruchte bende en de dames laten zich niet zomaar door de mannen opzij zetten. Bert wil dat alles weer wordt zoals als voorheen en wil met Alice trouwen, maar Alice twijfelt. Ze heeft gevoelens gekregen voor een van de dames uit de bende, Hope. Hope helpt Alice op haar zoektocht naar haar kind. Toch is Hope niet eerlijk, ze blijkt de dochter te zijn van de politiecommandant aan wie zij informatie doorspeelt over de bende. Wanneer er een grote wapenroof gepland staat waarbij zowel de bende van de heren als de dames bij betrokken is, doet de politie een inval en komt het leven van de bendes in gevaar.
De veertig olifanten is een voorstelling van TheaterCompany, een groep die onder leiding van Elise Berends nieuwe Nederlandse muziektheatervoorstellingen op de planken brengt. Het verhaal van Alice Diamond en haar veertig olifanten is een waargebeurd verhaal. Berends schreef naar aanleiding van dit verhaal haar eigen interpretatie. Ik kan wel zeggen een geweldige interpretatie. In 2,5 uur tijd spelen de studenten van de Nationaal Jeugd Musical Theater de sterren van de hemel. Berends doceert aan deze opleiding en heeft afgelopen jaar elke zaterdagavond met deze grote groep (van ongeveer 50) mensen gerepeteerd.
Berends vertelt dat ze een voorstelling wilde schrijven over een sterke vrouw. Een vrouw die zich staande houdt op een plek waar de vrouwen aan hun lot zijn overgelaten en armoede een grote rol speelt. Maar ook een vrouw die een voorbeeld is voor andere vrouwen in London door haar doorzettingsvermogen, onafhankelijkheid en kracht.
In de voorstelling spreken de meeste castleden met een Amsterdams accent terwijl het verhaal zich in London afspeelt. Berends heeft hiervoor gekozen om hiermee een bepaalde sfeer aan de voorstelling te geven. Dit pakt goed uit en zorgt ook meteen voor goede humor en een lachend publiek. Wat een passie en muzikaliteit heeft deze mooie cast. Zo’n grote groep, waarbij ook regelmatig met velen op het toneel wordt gestaan, maar ondanks dat verloopt het samenspel gesmeerd. De liedjes zijn prachtig geschreven en volledig passend bij de emotionele achtbaan waarin de vrouwen zich bevinden. De dames vertolken dit met volle overgave, een genot om naar te luisteren. Wel is helaas niet altijd het geluid even geweldig. Door een klein budget zijn er maar vijf spelers voorzien van een microfoon en wordt de rest van het geluid opgevangen door centraal opgehangen en geplaatste microfoons op het toneel. Hierdoor mis je soms stukken gesproken tekst en zang. Toch zorgde dit er niet voor dat de algehele beleving verminderde.
De veertig olifanten van Alice Diamond verdiend een groter podium dan het podium van vanavond in theater de KunstGreep in Oostzaan, want wat hebben ik en het publiek genoten! Het zou ontzettend gaaf zijn als de voorstelling verder gaat en meer mensen hiervan kunnen genieten. De voorstelling wordt namelijk alleen dit weekend nog opgevoerd en dan zal Berends verder gaan met haar nieuwe creatie, namelijk Robin Hood.
Heeft u dit weekend zin in een voorstelling vol misdaad, roaring twenties en flapper girls in combinatie met corrupte rechercheurs en oorlogsveteranen? Kijk dan voor meer informatie kijk op nuinhettheater.nl voor tickets en ga dat zien!
Tekst en foto’s: Marloes Romeijn
[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]
Erg van genoten, jammer dat het slechts drie voorstellingen waren. Verdient het om meer te worden opgevoerd!
het was inderdaad een geweldige musical. Wervelende show, prachtige kostuums, geweldige zang, in het bijzonder van Alice (zowel het jonge meisje als de volwassen vrouw) en van de inspecteur. Iedereen straalde en speelde zijn rol vol overgave. En dan het scenario en de teksten… spannend als Peaky Blinders en met humor en rauwheid die het feminisme – van toen en van nu – in de spotlight zet.